TV NL EN

Persvrijheid in Marokko met Ali Lmrabet

Programmamaker en moderator
De persvrijheid in Marokko staat al jaren onder druk. Met behulp van spionagesoftware Pegasus worden journalisten en politieke activisten bespioneerd, bedreigd, aangevallen en gevangen gezet. Veel journalisten zijn genoodzaakt Marokko te ontvluchten. Een van hen is de gerenommeerde onderzoeksjournalist Ali Lmrabet, die zich vanuit Barcelona onvermoeibaar inzet voor mensenrechten en persvrijheid in Marokko.   

Ook is de Marokkaanse onderzoeksjournalist Omar Radi dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Volgens de Marokkaanse overheid zou hij spioneren in dienst van de Nederlandse ambassade. Nederland kon zijn onschuld bewijzen, maar deed dat niet.   

Hoe repressief treedt de Marokkaanse overheid op tegen kritische journalistiek? Waarom reageert het Nederlandse kabinet nauwelijks op deze aanval op de persvrijheid van Marokkaanse (en Nederlandse) journalisten? En wat betekent de transnationale repressie van Marokko voor Marokkaanse Nederlanders en de Nederlandse rechtsstaat?  

Onderzoeksjournalist Ali Lmrabet deelt zijn eigen ervaring als luis in de pels van de Marokkaanse overheid, de  aanval van de Marokkaanse overheid op persvrijheid en de verantwoordelijkheid van Europese landen.  


Over de sprekers

Ali Lmrabet is een Marokkaanse onderzoeksjournalist en oud-diplomaat. Hij heeft meerdere mediakanalen in Marokko opgezet, die zijn verbannen door de Marokkaanse overheid. Lmrabet woont en werkt nu in Barcelona, waar hij voor de Middle East Eye schrijft. In het verleden schreef hij o.a. voor de Daily El Mundo en was hij chef van Le Journal Hebdomadaire.

Mohammed Mohandis is sinds 2 juni 2022 lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Eerder was hij dat in de periode 2012-2017. Hij begon zijn politieke loopbaan bij de Jonge Socialisten en in de gemeenteraad van Gouda en werkte onder meer bij FORUM, het kennisinstituut voor multiculturele vraagstukken, bij mboRijnland en als toezichthouder bij diverse onderwijsorganisaties.

Kaja Bouman is freelance journalist. Ze studeerde journalistiek in Nederland en Islamic and Middle Eastern Studies aan de Hebrew University in Jerusalem. In 2019 was ze een halfjaar correspondent in Marokko tot de pandemie uitbrak. Ze werkte de afgelopen jaren onder andere bij Spraakmakers en op de buitenlandredactie van Nieuwsuur en de NOS.

Jan Hoogland is Arabist en Marokko deskundige. Tussen 1983 en 2018 was hij universitair docent Arabisch aan de Radboud University in Nijmegen. Tussen 2009 en 2015 was hij directeur van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR). Hoogland komt inmiddels zo’n 40 jaar in Marokko.

Spreker

Ali LmrabetOnderzoeksjournalist
Mohammed MohandisTweede Kamerlid PvdA
Kaja BoumanJournalist, voormalig correspondent Marokko
Jan HooglandArabist, Marokko-kenner