TV NL EN

Veilig opgroeien online

Programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck

Jongeren omgeven zich vanaf een vroege leeftijd door de complexiteit van online interacties, zoals het delen van naaktfoto’s, shaming en online pesten. Hoe beschermen we hen in deze digitale wereld? Amsterdams raadslid Fatihya Abdi (PvdA) deed onderzoek naar de online beleving van de Amsterdamse jeugd en presenteert op deze avond haar bevindingen, waarmee ze aan de bel trekt over de gevaren. Daarna gaat ze hierover in gesprek met vertegenwoordigers van online platforms en sociale media experts.  

Platforms zoals TikTok, Snapchat en Telegram fungeren als vensters naar een wereld waarin geweld en bedreigingen niet langer abstract zijn; kinderen worden regelmatig geconfronteerd met heftige gewelddadige en seksuele beelden. Dit gebeurt buiten het zicht van ouders en scholen. Wat zijn precies de risico’s van online zijn? En doen we genoeg om deze risico’s te beperken?

Sprekers

Fatihya Abdi is PvdA-raadslid in Amsterdam en lid van het Presidium van de gemeenteraad. Ze streeft naar een betere jeugdzorg en een veiliger Amsterdam, zowel op straat, school als thuis en online.

Robbert Hoving is directeur-bestuurder bij OffLimits, de anti-misbruikorganisatie waar ook het Meldpunt Kinderporno, Help Wanted en Stop it Now onder vallen. De organisatie heeft als doel een veilige online wereld te creëren.

Thierry Marchand is de Public Policy & Government Relations Manager van TikTok in Nederland, een van de populairste socialmediaplatforms onder jongeren.

Gwen van der Zwan is schrijver en journalist. Tijdens de pandemie ging ze undercover als streamer op Twitch, een online video- en chatplatform. Haar ervaring op Twitch is terug te zien in de prijswinnende documentaire ‘Amstergwen’.

Feray Sunguroglu is docent maatschappijleer bij een Amsterdamse middelbare school. Zij neemt twee leerlingen, Saun en Annabel, mee die gaan vertellen over hun ervaringen met social media en het internet.   

Sprekers

Fatihya AbdiGemeenteraadslid PvdA Amsterdam
Robbert HovingDirecteur-bestuurder Offlimits
Thierry Marchand TikTok Nederland
Gwen van der ZwanJournalist
Feray Sunguroglumaatschappijleerdocent