Tijdens de Week van de Lentekriebels vorig jaar ontstond er veel ophef. Bezorgde ouders, conservatieve groeperingen, en politici uitten hun zorgen dat seksuele voorlichting op basisscholen schadelijk zou kunnen zijn voor kinderen. Anderen verdedigen juist deze week, sommige ouders vinden het juist fijn dat seksuele voorlichting op school plaatsvindt. Deze vorm van voorlichting wakkerde discussies aan, niet alleen aan talkshowtafels en op sociale media, maar ook in de Tweede Kamer. Hoe kun je een gesprek hierover voeren zonder in een polariserend debat terecht te komen?
Van 4 tot en met 8 maart is het de Week van de Lentekriebels. Dit jaar is het thema ‘Weerbaar online’. Kinderen leren hier hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en sociale media. Enkele ouders houden hun kinderen thuis, zij vinden de basisschool niet de juiste plek voor deze voorlichting. Ook zijn er leraren die ervoor kiezen om niet deel te nemen aan de week. Hoe ga je als school om met seksuele voorlichting? En is de school de geschiktste plek hiervoor, wat zijn alternatieven? En wat is de rol van ouders hierbij?
Over de Week van de Lentekriebels
De Week van de Lentekriebels is een initiatief van Rutgers en de GGD’en om scholen te ondersteunen bij het maken van een goede start met relationele en seksuele vorming. Deelname is vrijwillig: scholen kiezen zelf of ze hieraan mee willen doen.
Ook kiezen deelnemende scholen zelf hóe ze meedoen, bijvoorbeeld welke lesmethode ze gebruiken, welke lessen ze wel of niet geven, en of ze bijvoorbeeld gastlessen en andere zelfontwikkelde lesideeën inzetten.
Naast deelname aan de Week van de Lentekriebels zijn er natuurlijk tal van andere manieren waarop scholen relationele en seksuele vorming structureel op de kaart kunnen zetten. Aandacht voor relationele en seksuele vorming is verplicht , dat staat immers in de kerndoelen.
Over de Sprekers
Sara Dekker Is oprichter en directeur van The Safe Space Club, een non-profitorganisatie die vrouwen ondersteunt bij het verwerken van seksueel trauma. Ook is ze expert op het gebied van seksueel geweld en gespecialiseerd in de lagetermijneffecten van (jeugd)trauma’s. Sara geeft ook cultuursensitieve voorlichting aan jongvolwassenen.
Cocky Drost is relatiecoach en houdt zich bezig met van alles rondom de liefde, relaties en seks. Ze studeerde psychologie en noemt zichzelf tegenwoordig ‘Sexfluencer’: via social media laat ze mensen nadenken over allerlei thema’s rondom seks en hoe je een gezonde seksuele relatie ontwikkelt, ook met jezelf. Ze is getrouwd en moeder van vier. Ze woont midden op de Biblebelt en heeft een christelijke achtergrond. Ze geeft ook op christelijke scholen seksuele voorlichting.
Eddy de Vries is docent en geeft al 15 jaar les. De laatste 12 jaar geeft hij les aan groep 8. Hier doet hij elk jaar mee aan de Week van de Lentekriebels, met het Rutgers lespakket ‘Kriebels in je buik’. Hij was eerder al te zien bij talkshow Nadia.
Sanderijn van der Doef is psycholoog en seksuoloog. Ze is de auteur van verschillende boeken over seksuele opvoeding voor kinderen en ouders, waaronder het bekroonde Ben jij ook op mij? en haar recente boeken Can I have babies too? over kinderen tot 12 jaar. Ongeveer 20 jaar geleden heeft zij de Week van de Lentekriebels opgezet bij Rutgers. De afgelopen 15 jaar heeft zij ook internationaal werk verricht op het gebied van seksuele gezondheid, waaronder in streng religieuze landen.
Elsbeth Reitzema is expert seksuele vorming bij Rutgers en Senior programmamedewerker Seksuele Vorming bij Rutgers.
Sprekers
Ook in De Balie
De Balie Kijkt: Suites for a Suffering World
Melting glaciers, desertified landscapes, flooded communities
Melting glaciers, desertified landscapes, flooded communities: climate change is having an alarming impact all over our world.
The Shell Trial
Behind the Libretto i.s.m. De Nationale Opera
Tijdens Behind the Libretto gaan onze sprekers dieper in op de muziek, behandelen ze de thematiek van deze opera en de essentiële vragen die The Shell Trial opwerpt.
Amsterdamse zorg onder druk
Regelen, rennen en rondkomen
Onze onderzoeksredactie Live Journalism doet de komende vijf maanden onderzoek naar de staat van de Amsterdamse zorg. Tijdens deze eerste bijeenkomst gaan we met jou, zorgmedewerker of betrokkene, in gesprek.