TV NL EN

Hoe werkt Nederland 2: Ons poldermodel

In deze aflevering van Hoe Werkt Nederland onderzoeken we wat ons poldermodel nou eigenlijk zo bijzonder maakt.

Programmamaker
Taal
Nederlands

In deze aflevering van Hoe Werkt Nederland onderzoeken we wat ons poldermodel nou eigenlijk zo bijzonder maakt.

 

De overleg of consensuscultuur, ook wel ons ‘poldermodel’ genoemd komt voor Nederland bij uitstek van pas in Europees verband. Onderhandelen over verschillende belangen en posities en met allerlei partijen kan de Nederlandse politicus als geen ander. Veel kiezers zijn blij als hun partij meeregeert, maar ook teleurgesteld over de onvermijdelijke compromissen.

Die typisch Nederlandse overlegcultuur gaat heel ver terug en is beroemd over de hele wereld. Al in de middeleeuwen moesten boeren, edelen, stedelingen en andere burgers samenwerken om het water tegen te houden; iets wat alleen mogelijk was als iedereen, ongeacht stand of afkomst, met elkaar samenwerkten. In 1982 blies Wim Kok het poldermodel weer nieuw leven in, omdat hij het kabinet, de vakbonden en de werkgevers bij elkaar aan tafel wist te krijgen. In dit programma bespreken we hoe dit model ontstaan is en waarom het zo bijzonder is.

Wilt u alle aflevering van Hoe Werkt Nederland – over de constitutie, het poldermodel, de economie, sociale zekerheid en onderwijs – bijwonen? Dat kan gemakkelijk met een combi-ticket die hier te bestellen is.

Bovendien krijgt u op vertoon van uw ticket 10% korting op een diner in het café.

Hoe werkt Nederland?

Hoe Werkt Nederland
In de deze serie nemen we een kijkje achter de schermen van ons land. Wilt u weten waarom we nog steeds een koning hebben, waarom we bekend staan om ons beroemde ‘poldermodel’, en hoe onze sociale zekerheden in elkaar zitten? In deze serie van vijf afleveringen nemen we u mee op reis door de belangrijkste thema’s die ons land maken tot wat het is. Andere afleveringen in deze serie vindt u hier terug.

Speakers

Alexander Rinnooy KanAlexander Rinnooy Kan kent Nederland vanuit het bedrijfsleven, de politiek en de universiteit. Door zijn indrukwekkende loopbaan kan hij als geen ander inzicht geven in de manier waarop Nederland vormgegeven is. Hij is rector geweest van de Erasmus Universiteit, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW, zat 10 jaar in de Raad van Bestuur van ING, was voorzitter van de Sociaal Economische Raad en is nu weer terug op de Universiteit, nu als hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij Eerste Kamerlid voor D66.
Paul SchnabelPaul Schnabel onderzoekt en beschrijft Nederland al vele decennia op veel verschillende manieren, en kan als geen ander het grotere plaatje van ons land schetsen. Zo was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en van kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Daarnaast was hij ook adviseur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Op dit moment is hij Eerste Kamerlid voor D66.

Speakers

Met mij gaat het goed, met ons gaat het slechthttps://www.athenaeum.nl/boek/?authortitle=paul-schnabel/met-mij-gaat-het-goed-met-ons-gaat-het-slecht–9789044638653
Bordjes duikenhttps://www.athenaeum.nl/boek/?authortitle=alexander-rinnooy-kan/bordjes-duiken–9789460038808