TV NL EN

Hoe werkt Nederland 4: Onze sociale zekerheid

In deze editie van Hoe Werkt Nederland bespreken we ons sociale zekerheidsstelsel. Hoe is dat systeem zo gegroeid? En is er ook een keerzijde aan al deze verzorging?

In deze editie van Hoe Werkt Nederland bespreken we ons sociale zekerheidsstelsel. Hoe is dat systeem zo gegroeid? En is er ook een keerzijde aan al deze verzorging?

Nederland is een echte verzorgingsstaat en naar verhouding hebben veel mensen het hier goed. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen ter wereld, Nederlanders zijn vergeleken met andere landen relatief rijk, er is weinig armoede en werkeloosheid en ook het zorgstelsel is een van de beste ter wereld. Maar de laatste tijd is er veel kritiek op.

De laatste tijd is er ook veel kritiek op ons zorgstelsel. Er zijn zoveel toeslagen dat de mensen voor wie ze bedoeld zijn ze niet meer kunnen vinden. Er hoeft maar iets kleins te veranderen, of je hebt geen recht meer op de ene, maar wel ineens op de andere toeslag. Is het woud van toeslagen en verzekeringen niet langzamerhand dichtgegroeid tot een bos waar je de bomen niet meer kunt zien?

Wilt u alle aflevering van Hoe Werkt Nederland – over de constitutie, het poldermodel, de economie, sociale zekerheid en onderwijs – bijwonen? Dat kan gemakkelijk met een combi-ticket die hier te bestellen is.

Bovendien krijgt u op vertoon van uw ticket 10% korting op een diner in het café.

Hoe werkt Nederland

In de deze serie nemen we een kijkje achter de schermen van ons land. Wilt u weten waarom we nog steeds een koning hebben, waarom we bekend staan om ons beroemde ‘poldermodel’, en hoe onze sociale zekerheden in elkaar zitten? In deze serie van vijf afleveringen nemen we u mee op reis door de belangrijkste thema’s die ons land maken tot wat het is. Andere afleveringen in deze serie vindt u hier terug.

Speakers

Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht
Bordjes duiken

Speakers

Alexander Rinnooy Kan Alexander Rinnooy Kan kent Nederland vanuit het bedrijfsleven, de politiek en de universiteit. Door zijn indrukwekkende loopbaan kan hij als geen ander inzicht geven in de manier waarop Nederland vormgegeven is. Hij is rector geweest van de Erasmus Universiteit, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW, zat 10 jaar in de Raad van Bestuur van ING, was voorzitter van de Sociaal Economische Raad en is nu weer terug op de Universiteit, nu als hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij Eerste Kamerlid voor D66.
Paul SchnabelPaul Schnabel onderzoekt en beschrijft Nederland al vele decennia op veel verschillende manieren, en kan als geen ander het grotere plaatje van ons land schetsen. Zo was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en van kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Daarnaast was hij ook adviseur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Op dit moment is hij Eerste Kamerlid voor D66.