Het aantal Nederlanders dat in complottheorieën gelooft, neemt toe door afnemend vertrouwen in de overheid. Maatschappelijke onrust draagt bij aan de overtuiging van alternatieve waarheden. Sommige influencers en Youtubers zijn overtuigt van complotten; zien sinds de pandemie hun omzet en aantal volgers flink groeien. Ze verkopen jongeren samenzweringstheorieën in de vorm van content en merchandise. Waarom geloven jongeren deze theorieën en wat maakt ze zo aantrekkelijk?
Hoe kan de politiek en journalistiek het vertrouwen van jongeren weer terug winnen? Op deze avond, georganiseerd voor en door jongeren, ontleden politici, deskundige, journalisten de thematieken van complottheorieën.
Over Jongeren aan zet
De Amsterdamse jongeren Amin (20), Azhar (18), Chadi (20) en Talitha (19) voelen zich te weinig gehoord in het publieke debat. Politici en beleidsmakers maken beslissingen voor hen, maar zij zien hun belangen (en die van leeftijdgenoten) amper vertegenwoordigd. In Jongeren aan zet werken deze vier gedreven jongeren samen met programmamakers van De Balie aan deze driedelige serie.
Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Erasmus+
Sprekers
Bekijk ook
Jongeren aan zet: Tevreden mbo’ers gezocht
Wat vinden mbo’ers zelf dat er moet veranderen aan het beroepsonderwijs?
Desinformatie, gezag en achterdocht
Techdenkers: Hack the future
Humankind is in urgent need of new, fresh ideas in order to deal with contemporary crises and survive the century. According to Altman, these ideas can be found in the hacker community.