TV NL EN

Jongeren aan zet: complottheorieën

programmamaker
https://vimeo.com/event/2668830
Het aantal Nederlanders dat in complottheorieën gelooft, neemt toe door afnemend vertrouwen in de overheid. Maatschappelijke onrust draagt bij aan de overtuiging van alternatieve waarheden. Sommige influencers en Youtubers zijn overtuigt van complotten; zien sinds de pandemie hun omzet en aantal volgers flink groeien. Ze verkopen jongeren samenzweringstheorieën in de vorm van content en merchandise. Waarom geloven jongeren deze theorieën en wat maakt ze zo aantrekkelijk?

Hoe kan de politiek en journalistiek het vertrouwen van jongeren weer terug winnen? Op deze avond, georganiseerd voor en door jongeren, ontleden politici, deskundige, journalisten de thematieken van complottheorieën.

Over Jongeren aan zet

De Amsterdamse jongeren Amin (20), Azhar (18), Chadi (20) en Talitha (19) voelen zich te weinig gehoord in het publieke debat. Politici en beleidsmakers maken beslissingen voor hen, maar zij zien hun belangen (en die van leeftijdgenoten) amper vertegenwoordigd. In Jongeren aan zet werken deze vier gedreven jongeren samen met programmamakers van De Balie aan deze driedelige serie.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Erasmus+

Sprekers

Chadi
Amin
Jaron HarambamSocioloog
Rik RuttenJournalist NRC
Anne WehkampD66 Amsterdam
Anouar Yacoubi DENK Amsterdam