TV NL EN

Kapitalisme = seksisme

N.a.v. het pamflet geschreven door Doortje Smithuijsen

Programmamaker
‘Kapitalisme is slecht voor vrouwen. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt nog altijd uitgebuit. Dit zorgt ervoor dat vrouwen zich in een onmogelijke spagaat bevinden,’ schrijft Doortje Smithuijsen in haar pamflet Kapitalisme is seksisme.

Tijdens deze avond bespreken experts thema’s als ongelijkheid, de illusie van vrije keuze en de onrealistische verwachtingen die de maatschappij heeft van jonge vrouwen.

Over de sprekers

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Ze schreef meerdere boeken, maakte documentaires voor de VPRO, publiceert geregeld in de Volkskrant en presenteert wekelijks de populaire podcast VSR – Voorheen Schaamteloos Randstedelijk.

Lotte Houwink ten Cate (1990) is historicus. Ze is gepromoveerd op de tweede feministische golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York, en is Past & Present Fellow aan het Institute of Historical Research in Londen. Haar boek over het spanningsveld tussen feminisme en heteroseksualiteit van de jaren zeventig tot vandaag zal verschijnen bij De Bezige Bij. Ze schrijft regelmatig voor NRC.

Mandy Woelkens is hoofdredacteur van Linda.meiden. Daarnaast presenteert ze Op de Matrix en haar eigen radioprogramma Met Mandy! op NPO Radio 1, ook schuift ze regelmatig aan bij RTL Boulevard. Ze studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Samen met haar partner Thorn de Vries schreef ze het boek FAQ Gender en maakte ze de succesvolle podcast Couple Goals. Ook schreef ze het voorwoord bij de Nederlandse uitgave van Feminisme is voor iedereen van bell hooks, die onlangs verscheen.

Luca Bötzel (acteur, 1997) en Fien de Smet (toneelschrijfster, 1997) maken op dit moment de voorstelling ‘Bakermatje’ bij De Warme Winkel. Een toneelstuk over een zwangere Westerse vrouw die aan het begin van haar carrière zwanger raakt. Langs de oevers van de altijd vruchtbare Nijl overdenkt ze haar creatie en de offers die ze zal moeten doen. Luca (hij/hem), aan het begin van zijn carriere speelt deze vrouw. In een dynamische dialoog tussen schrijfster en acteur, gaan Luca en Fien op zoek naar een gedeelde verantwoordelijkheid. 

Sprekers

Doortje SmithuijsenFilosoof en journalist | Beeld: Stijn de Vries
Lotte Houwink ten Cate
Lotte Houwink ten CateHistoricus | Beeld: Diederick Bulstra
Mandy WoelkensHoofdredacteur Linda.Meiden en presentator | Beeld: Elke Smit
Fien de Smet Toneelschrijfster (op foto: rechts)
Beeld: Lisa Brammer
Luca BötzelActeur (op foto: links)
Beeld: Lisa Brammer

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering