TV NL EN

Koerdische Monologen

Vanavond vertellen Koerdische Nederlanders over wat er gaande is in Noord-Syrië, hoe zij deze situatie ervaren en wat er volgens hen moet gebeuren.

programmamaker
Sinds het recente terugtrekken van het Amerikaanse leger en de inval van Turkije in Noord-Syrië, zijn de door de Koerden geleidde SDF en het Syrische leger in een strijd verwikkeld met het Turkse leger en door hen gesteunde rebellengroepen. Honderdduizenden mensen zijn door bombardementen en oorlogsgeweld het gebied ontvlucht. De situatie is nijpend en noodhulp dreigt onmogelijk te worden. Door Turkse bombardementen op IS-gevangeniskampen, bewaakt door de Koerden, zijn tevens honderden IS-leden ontsnapt. Zij vormen nu een acute bedreiging voor de Koerden.

Vanavond hebben we een aantal Koerdische Nederlanders gevraagd om een monoloog te houden over wat er gaande is, hoe zij deze situatie ervaren en wat er volgens hen moet gebeuren.
Er is muziek van musici uit de Koerdische volksopera Tosca, gebaseerd op de opera Tosca van Puccini.

De opbrengst van de kaartverkoop komt volledig ten goede aan Heyva Sor. Dit betekent Rode Maan en is het Koerdische Rode Kruis, zij hebben een speciale inzamelingsactie.

Illustratie: Jessie Bragdon

Sprekers

Beri Shalmashi (1983) is een filmmaker en auteur met Iraans-Koerdische roots. Ze ging terug naar Iraaks-Koerdistan om te filmen en te doceren. Haar stukken zijn te lezen in De Volkskrant, De Groene Amsterdammer en de Filmkrant. Ze is adviseur van het Nederlands Filmfonds.

Reber Dosky (1975) is een Iraaks-Koerdisch filmmaker, bekend van onder meer Radio KobanîLokroep en Meryem (2017). Meryem zal vanavond vertoond worden.

Celal Altuntas (1972) is een Turks-Koerdische auteur en maatschappelijk werker. Zijn jeugd in een piepklein Koerdisch dorp beschreef hij in zijn debuutroman Het dorp van de zeven broers (2007).

Sherin Seyda (1986) maakt en modereert programma’s voor De Balie Cinema. Ze heeft Syrisch-Koerdische roots.

Sprekers

Beri ShalmashiFilmmaker en auteur met Iraans-Koerdische roots
Reber DoskyIraaks-Koerdische filmmaker
Celal AltuntasTurks-Koerdische auteur
Sherin SeydaProgrammamaker met Syrisch-Koerdische roots