TV NL EN

Literaire stemmen: Emy Koopman en Kyrian Esser

Programmamaker en moderator

We kennen betekenis toe aan de acties van de ander, zowel in de literatuur als in de liefde krijgt alles wat de ander doet betekenis. Kyrian Esser en Emy Koopman spelen allebei met dit gegeven in hun werk. De grens tussen wat echt gebeurt en wat zich alleen in gedachten afspeelt, vervaagt. Programmamaker Ianthe Mosselman praat met hen over hun geschreven werk en over literatuur als zelfonderzoek, de liefde als drijvende kracht in de roman en de vraag of verhalen hun vorm afdwingen. Een avond over betekenis in de liefde en in de literatuur.

Het boek Dans, Panfilo, dans van Kyrian Esser is een wervelend Walseriaans portret van de ontluikende liefde tussen twee jongens. Met de kunst als kompas dartelen ze over het continent, op zoek naar de betekenis van hun verlangen in de huidige gefragmenteerde tijd.

In Tekenen van het universum. Verslag van een obsessie schrijft Emy Koopman over een onmogelijke liefde. Een boek over hoe we onszelf verliezen in romantische relaties, over hoe grenzen overschreden worden en over hoe we die laten overschrijden. Een boek dat de vraag stelt hoe we kunnen losbreken uit patronen die voor ons lijken te zijn uitgetekend en in hoeverre we dat willen.

Over de sprekers

Emy Koopman (Groningen, 1985) schrijft en onderzoekt. Ze publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor de Bronzen Uil en de Fintro Literatuurprijs. Haar tweede roman, het dystopische Het boek van alle angsten (2020), haalde de top 10 van de Nieuwe Leeslijst Nederlands. Tekenen van het universum (2022) is haar eerste autobiografische boek, deels gebaseerd op haar ervaringen tijdens de opnames van de VPRO-reisserie Paradijs Canada, en staat op de shortlist van de Boon Literatuurprijs.

Kyrian Esser is geboren in Amsterdam in 1992, als kind van Duits-Britse ouders. Als toneelspeler is hij vast verbonden aan de ensembles van De Theatertroep en De Spelersfederatie. Sinds 2014 is hij kroegbaas van Café de Richel in Amsterdam. Verder schrijft hij toneel en proza. In 2017 won hij de Amsterdamse voorronde en de finale van WriteNow! met twee korte verhalen. Het winnende verhaal werd in De Morgen en De Revisor gepubliceerd. Najaar 2023 gaat zijn eerste avondvullende toneeltekst, Wie de fuck is Alice, in première. Dans, Panfilo, dans is zijn debuutroman.

Sprekers

Kyrian EsserSchrijverFoto: Elisabeth van Sandick
Emy KoopmanSchrijver

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.