TV NL EN

5 jaar na #metoo: eindelijk tijd voor radicale verandering?

Met Lotte Houwink ten Cate

Programmamaker
Het is inmiddels meer dan vijf jaar geleden dat vrouwen onder de hashtag #MeToo op grote schaal hun ervaringen met seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag deelden. Wat zijn we in de vijf jaar opgeschoten en waar liggen de valkuilen? In deze nieuwe serie praat programmamaker Ianthe Mosselman daarover met verschillende gasten. Het eerste programma in de reeks gaat over feminisme en de culturele nasleep van de #MeToo-beweging. Lotte Houwink ten Cate bepleit dat de vrouwenbeweging los moet komen van haar verstrengeling met slachtofferschap; en terug moet naar waar het eind jaren zestig mee begon: een vurig verlangen naar radicale verandering. 

Lotte Houwink ten Cate neemt ons mee door de geschiedenis van de publieke strijd om wat wel en niet mag tussen vrouwen en mannen, in bed en op de werkvloer. Afgelopen oktober schreef ze in NRC dat we gedurende vijf jaar #MeToo van incident naar incident zijn gegaan, maar dat dit nog niet heeft geleid tot de zo gewenste hervertelling van het heteroseksuele script. Hoe zou die systeemkritiek eruit moeten zien en waar zou ze zich op moeten richten, daarover gaan we in gesprek.

Over de sprekers

Lotte Houwink ten Cate (1990) is historicus gespecialiseerd in de sociale en politieke geschiedenis van West-Europa. Ze promoveert op de feministische tweede golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York, en is Past & Present Fellow aan het Institute of Historical Research in Londen. Haar boek over het spanningsveld tussen feminisme en heteroseksualiteit van de jaren zeventig tot vandaag zal verschijnen bij De Bezige Bij. Ze is dol op mannen.

Over de serie

In de serie ‘5 jaar na #metoo’ verkent programmamaker Ianthe Mosselman hoe we ervoor staan in de strijd om gelijkheid. Voor welke grote uitdagingen staat het feminisme anno 2023?

Sprekers

Hedy d’AnconaSocioloog en voormalig politica.
Jacqueline BlomActrice
Sarah SluimerSchrijfster, theatermaakster en columniste