TV NL EN

5 jaar na #metoo: eindelijk tijd voor radicale verandering?

Met Lotte Houwink ten Cate

Programmamaker en moderator
Het is inmiddels meer dan vijf jaar geleden dat vrouwen onder de hashtag #MeToo op grote schaal hun ervaringen met seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag deelden. Wat zijn we in de vijf jaar opgeschoten en waar liggen de valkuilen? In deze nieuwe serie praat programmamaker Ianthe Mosselman daarover met verschillende gasten. Het eerste programma in de reeks gaat over feminisme en de culturele nasleep van de #MeToo-beweging. Lotte Houwink ten Cate bepleit dat de vrouwenbeweging los moet komen van haar verstrengeling met slachtofferschap; en terug moet naar waar het eind jaren zestig mee begon: een vurig verlangen naar radicale verandering. 

Lotte Houwink ten Cate neemt ons mee door de geschiedenis van de publieke strijd om wat wel en niet mag tussen vrouwen en mannen, in bed en op de werkvloer. Afgelopen oktober schreef ze in NRC dat we gedurende vijf jaar #MeToo van incident naar incident zijn gegaan, maar dat dit nog niet heeft geleid tot de zo gewenste hervertelling van het heteroseksuele script. Hoe zou die systeemkritiek eruit moeten zien en waar zou ze zich op moeten richten, daarover gaan we in gesprek.

Over de sprekers

Lotte Houwink ten Cate (1990) is historicus gespecialiseerd in de sociale en politieke geschiedenis van West-Europa. Ze promoveert op de feministische tweede golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York, en is Past & Present Fellow aan het Institute of Historical Research in Londen. Haar boek over het spanningsveld tussen feminisme en heteroseksualiteit van de jaren zeventig tot vandaag zal verschijnen bij De Bezige Bij. Ze is dol op mannen.

Hedy d’Ancona is een van de oprichtsters van de actiegroep man-vrouw maatschappij en startte het feministische maandblad Opzij. Daarnaast was Hedy actief als tv-producer bij de VARA en wetenschappelijk hoofdmedewerker in de sociale geografie aan de UVA. In 1974 trad ze toe als lid van de Eerste Kamer namens de Partij van de Arbeid en werd hierna staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en later minister van welzijn, volksgezondheid en cultuur. Daarnaast werkte ze tien jaar in het Europees Parlement.

Jacqueline Blom is actrice, podcast en theatermaker. Ze speelde rollen in vele films en televisieseries zoals Oud Geld, Penoza en Anne+, Oogappels. Daarnaast speelde in talloze voorstellingen. Momenteel is ze te zien in de komedie ‘Familiespel’. Onlangs maakte ze haar eerste eigen theatervoorstelling En En met Anniek Pheifer; richtte ze het platform Point of VieW op, dat bouwt aan gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen en het vrouwelijke perspectief in de Nederlandse kunst en cultuur en maakte ze de podcast De bitch en de hoer (met Corien van der Zwaag).

Sarah Sluimer schrijft romans, toneelstukken, libretti en columns. Ze schreef onder anderen Ontaarde Ouders, Keizer en De Stilte. Ze heeft een wekelijkse column op zaterdag in NRC. Ook schrijft ze essays over feminisme in De Volkskrant en NRC. In 2022 was ze de librettist van I Have Missed You Forever, die in première ging bij DNO. Dit jaar maakt ze Birth bij Orkater, over de heersende percepties rondom moederschap. Ook werkt ze aan het scenario van een Telefilm over twee jonge ouders en de invloed van het ouderschap op hun onderlinge verhoudingen. 

Babah Tarawally is een Sierra-Leoons-Nederlandse schrijver, journalist en filosoof. Hij zet zich in voor onafhankelijke media in ontwikkelingslanden en schrijft als columnist bij Trouw over (verborgen) discriminatie en racisme. Daarnaast traint Tarawally nieuwkomers over een nieuw thuis en een nieuw begin. De Getemde Man is zijn meest recente boek.

Over de serie

In de serie ‘5 jaar na #metoo’ verkent programmamaker Ianthe Mosselman hoe we ervoor staan in de strijd om gelijkheid. Voor welke grote uitdagingen staat het feminisme anno 2023?

Sprekers

Sarah SluimerSchrijfster, theatermaakster en columniste
Babah TarawallySchrijver, journalist en filosoof
Hedy D’AnconaSocioloog en voormalig politica

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.