TV NL EN

Meltingpot Mokum: Joden en andere minderheden in Amsterdam

volg onze livestream gratis

Foto: Stadsarchief Amsterdam / Ino Roël

programmamaker
Rokhaya Seck
moderator
Barbara Barend

Toen actrice Miryanna van Reeden op een Amsterdams zebrapad uitgescholden werd voor ‘vieze jodin’, maakte dat veel woede los. De boosheid richtte zich niet alleen op de antisemitische bejegening. Mensen waren ook boos dat dit het nieuws haalde, terwijl andere minderheden ook dagelijks te maken krijgen met racisme en discriminatie. Hoe zorgt Amsterdam ervoor dat minderheden niet tegen elkaar uit gespeeld worden, maar juist samen optreden in de strijd tegen racisme en discriminatie?

Meer dan de helft van de Amsterdammers behoren tot een minderheidsgroep. Veel van hen hebben te maken met vooroordelen, intimidatie en discriminatie op grond van afkomst, geloof en of seksuele geaardheid. Is het wenselijk om antisemitisme, islamhaat en antizwart racisme met elkaar te vergelijken of is het belangrijk om aandacht te hebben voor de verschillende mechanismen?

Over het project

Dit programma is onderdeel van het project Onbekend maakt Onbemind bestaande uit een programmareeks gemaakt door Rokhaya Seck (De Balie) en een online-tijdschrift van Anita Frank (Frank&CO kunstadvies) en Pauline Prior (kunstprojecten en media producties). Meer over dit project en benieuwd naar het online tijdschrift? Kijk dan hier!

Sprekers

Robert Vuijsje Schrijver
Sam GhilaneTheatermaker
Jaïr StrandersTheater Na de Dam
Fatima AkalaiProjectleider
Lody van de KampRabbijn
Simion BlomGemeenteraadslid (GL)