TV NL EN

Muziektheater: Jacob Israël de Haan

Met Dio van Velden en Hans Nieuwenhuis

programmamaker
Rosalie Dielesen
In samenwerking met
De Haan Genootschap

Dit weekend staat in het teken van Jacob Israël de Haan (1881-1924), een Nederlandse dichter, schrijver en journalist. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde zijn eerste bundel gedichten, “Pijpelijntjes”, een openlijk homoseksueel roman. Een schrijver die continu de polemiek opzocht, voor sommigen een held, voor sommigen een vijand. 100 jaar na zijn dood presenteren we twee muziektheater stukken door Dio van Velden en Hans Nieuwenhuis.

12:00–13:00 Muziektheater Eer de Haan door Dio van Velden

 ‘Naar liefde zulk een mateloos verlangen’: de beroemdste dichtregel van De Haan gebeiteld in het homomonument te Amsterdam. Maar er is meer, veel meer. Hoogste tijd voor een muziektheaterproductie over het leven maar vooral werk van deze markante Hollander. Over zijn avonturen, dromen, ambities en liefdes. Over zijn dood. Door drie kogels in Jeruzalem, honderd jaar geleden. Spelers Daniel Wajsenblum en Dio van Velden – Componisten/muzikanten Jan-Roelof Bathoorn en Jelte Fossen.

Optioneel lunch + De Haan cocktail 

14.30-15.30 Muziektheater DE TWEEDE REIS door Hans Nieuwenhuis 

Jacob Israël De Haan heeft op zijn laatste reis naar Jerusalem in 1919 meer dan 900 ontroerende kwatrijnen geschreven over zijn dramatische verblijf en dood in 1924. Ze behoren tot de hoogtepunten van de Nederlandse dichtkunst. Z’n uitroep op het Amsterdamse Homo Monument, Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen, is uit een vers vol emoties die in de kwatrijnen nog dieper gaan. 

In 1998 heeft het toenmalige Opera Centrum Nederland met de Nederlandse componist Joost Kleppe een greep uit de kwatrijnen bewerkt voor muziektheater in het kader van de Gay Games Amsterdam. Op 30 november 2024, op de dag af 100 jaar na de moord op de Haan in Jerusalem, wordt deze indringende productie hernomen in semi-scenische vorm. De zangers van 1998, bas Bart Driessen en bariton Jan-Willem Baljet zullen opnieuw de rollen zingen van De Haan en zijn alter ego, begeleid door een klein ensemble van 3 musici. Je wordt welkom geheten met een korte toelichting door de oorspronkelijke directeur van het Opera Centrum, operaregisseur Hans Nieuwenhuis.

Muzikanten

Dio van VeldenComponisten/muzikanten
Hans NieuwenhuisOperaregisseur
Daniel WajsenblumComponisten/muzikanten
Jan-Roelof BathoornAccordeonist en zanger
Jelte FossenZanger en gitarist
Bart DriessenMuzikant
Jan-Willem BaljeMuzikant