Neemt het aantal moorden dat jaarlijks in Nederland gepleegd wordt toe of af? Gebaseerd op verhalen uit de media – over vergismoorden, femicide en steekpartijen door verwarde mensen – zou je kunnen denken dat dodelijk geweld steeds vaker voorkomt. Het tegendeel is waar. Deze avond nemen we mythen over moord onder de loep.
Hoogleraar Geweld en Interventies Marieke Liem en misdaadjournalist Gerlof Leistra analyseerden ruim vijfduizend gevallen van moord en doodslag en ontkrachtten veel van wat we voor waar aannemen. Vanavond gaan we in gesprek over de weerslag die deze moordmythen hebben op Nederland. Wat doen ze met ons gevoel van veiligheid? En hoe vertaalt dit zich in politiek en beleid?
Met wetenschappers, journalisten en advocaten gaan we in gesprek over de vraag waarom moord zo tot de verbeelding spreekt – en wat dat betekent voor de samenleving.
Sprekers
Ook in De Balie
Een avond met De Warme Winkel en De Gids
Ter voorbereiding op hun voorstelling Gundhi onderzoekt theatergroep De Warme Winkel het concept pacifisme. Is er nog plaats voor een idealistische vredesfilosofie in een wereld die allengs gevaarlijker en oorlogszuchtiger wordt?
Hoe moet Nederland zich in de spiegel kijken na het toeslagenschandaal?
Met het toeslagenschandaal stortte de Belastingdienst talloze gezinnen in de ellende. De affaire is inmiddels een icoon van Nederlands overheidsfalen geworden, maar hebben we onze les wel geleerd? Wat er misging is geen toeval, maar het gevolg van jarenlange verwaarlozing van de democratische rechtsstaat. Hoe werken we aan het nodige herstel? In gesprek met Renske Leijten en Ellen Pasman.
Hoe kan de politiek beter omgaan met verontwaardigde burgers?
Waarom is het belangrijk om verontwaardigde burgers beter te betrekken bij besluitvorming, en wat levert het op?