TV NL EN

Pete en de Bananen

Daten tussen twee culturen

Programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
In samenwerking met

Dit programma is uitverkocht. Geen kaartje? Kijk hier mee via onze livestream om 20:00 uur op vrijdag 12 juni.

De regels van datingland zijn voor iedereen ingewikkeld, maar zeker voor een ‘banaan’, zoals maker Pete Wu zichzelf noemt: Chinees van buiten (‘geel’) en Nederlands van binnen (‘wit’). In de documentaireserie Pete en de Bananen gaat hij op zoektocht.

Tijdens het programma kijken we de driedelige serie en gaan we na elke aflevering dieper in op de thema’s. Kiriko Mechanicus en Kelly van Binsbergen gaan met elkaar in gesprek over “yellow fever” (de seksuele obsessie voor Aziatische vrouwen of mannen). Pete Wu vertelt onder andere hoe hij terugkijkt op zijn eerste date met een Chinees-Nederlandse jongen. Een avond over daten tussen twee culturen, verwachtingen van familie en de invloed van stereotypes op de liefde.

Screenshots uit Pete en de Bananen © VPRO

Over de serie

In de driedelige documentaireserie van Pete en de bananen (VPRO Dorst) onderzoekt journalist Pete Wu het mooiste dat er is: de liefde. Samen met andere ‘bananen’ bespreekt Pete zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. En gaat hij voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde. Hoe beïnvloeden de verwachtingen en regels zijn datingleven? En wat als je als ‘banaan’ aan geen van beiden kan voldoen?

Ontroerend beschrijft Wu de ambivalente band met zijn ouders, die voor elk immigrantenkind herkenbaar is.

NRC over De Bananengeneratie

Sprekers

Pete WuJournalist, schrijver, maker
Willem TimmersFilmregisseur VPRO
Kiriko Mechanicusfilmmaker en journalist
Kelly van Binsbergenmediamaker en voormalig sekstelefonist
Assumpta HeidemeijerEindredacteur VPRO Dorst

De Bananengeneratie (Pete Wu, DasMag, 2019)