TV NL EN

Plein Publiek: Romana Vrede

Programmamaker
Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken. We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap. Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein. Dit keer met met Romana Vrede.

Programmamaker Isabel Sheridan gaat in gesprek met actrice en theatermaker Romana Vrede. Vorig jaar debuteerde ze als regisseur met de geprezen voorstelling The Story of Travis, uitgevoerd door een volledig zwarte cast. Dit leidde tot uitverkochte zalen en lovende kritieken.

Wat beweegt en inspireert deze veelzijdige maker? Welke inzichten heeft het regisseurschap haar gegeven? En hoe ziet zij de theaterwereld van de toekomst?

Over Romana Vrede

Romana Vrede (Paramaribo, 1972) is actrice en theatermaker. Ze schitterde bij vooraanstaande gezelschappen zoals het Onafhankelijk Toneel en Het Nationale Theater en viel op in televisieseries als Nieuwe Buren en Moordvrouw.

Haar talent werd in 2017 bekroond met de Theo d’Or, waarmee ze de eerste zwarte actrice werd die deze onderscheiding mocht ontvangen. Datzelfde jaar riep de Opzij Top 100 haar uit tot de invloedrijkste vrouw in de categorie cultuur. Haar veelbesproken regiedebuut The Story of Travis in 2023 ontving niet alleen lovende kritieken, maar werd ook geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.

Spreker

Romana VredeActrice en theatermaker

‘The Story of Travis’ is meeslepend, en een hoognodige verrijking van het Nederlandse theaterlandschap ★★★★☆ – De Volkskrant

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.