TV NL EN

Ajax: een tragedie over geweld en oorlogstrauma

Programmamaker en dramaturgie
‘We moeten kwaad niet met kwaad genezen, als we dat proberen, zal de pijn alleen maar erger worden dan het leed dat je nu door deze kwelling voelt’, is een van de zinnen uit de tragedie Ajax van Sophocles. O.a. acteurs Mark Rietman, Malou Gorter, Lykele Muus en Sam Ghilane lezen stukken voor uit deze tragedie.

Een tragedie over een van de grootste krijgers uit het oude Griekenland, Ajax de Grote, die op een nacht waanzinnig wordt, grote schade aanricht en vervolgens wordt getroffen door verdriet en schaamte, terwijl zijn vrouw Tecmessa hopeloos probeert hem te helpen. Na de lezing gaan we in gesprek over de effecten van oorlog en geweld met veteraan Eugène Sandel, luitenant-kolonel Mostafa Hilali, sergeant-majoor b.d. Martin Faas en luitenant-kolonel Audrey Prins en het publiek.

2500 jaar geleden vond in Athene de eerste uitvoering plaats van Ajax, het stuk werd gespeeld door militairen voor een publiek bestaande uit burgers en militairen. De tragedie, waarin onderwerpen als verlies, woede, schaamte en dood aan bod komen, fungeerde destijds als een vorm van collectieve traumaverwerking en rituele re-integratie in de samenleving.

Het stuk hielp militairen, veteranen en hun omgeving inzicht krijgen in de jarenlange oorlogssituatie waarin ze verkeerden en gaf woorden aan de zichtbare en onzichtbare wonden die ontstaan door oorlog.

Over Theater of War

De adaptatie die we voor de lezing gebruiken is gemaakt door Bryan Doerries, de oprichter van Theater of War. Een Amerikaanse organisatie die theater en lezingen voor gemeenschappen creëert, waarbij ze ingaan op urgente gezondheids- en sociale kwesties. De vertaling is van Vera Hoogstad.

Sprekers

Mark RietmanActeur
Sam GhilaneActrice
Lykele MuusActeurFoto: Lin Woldendorp
Malou GorterActriceFoto: Sanne Peper
Eugène SandelVeteraan en oprichter veteranencentrum De Veldpost
Mostafa HilaliLuitenant-kolonel
Audrey PrinsLuitenant-kolonel b.d.
Martin FaasSergeant-majoor b.d.

Na de lezing van het stuk praten we eerst kort met mensen die hebben gediend in het leger of oorlog hebben meegemaakt, waarna we in gesprek gaan met de zaal en ervaringen delen.