TV NL EN

In therapie met sociale media

Een dialoog tussen mens en media

Programmamaker
In samenwerking met
Illustratie

De sociale medialoze mens bestaat niet meer. In korte tijd zijn platforms als Twitter, Facebook, Instagram en nu ook TikTok het weefsel van onze samenleving geworden. Sociale media stellen ons in staat om vriendschappen en familie contacten te onderhouden en om mensen buiten onze bubbel te bereiken. Evengoed staan vooral de negatieve effecten van het gebruik in de spotlight. De onzekerheden, slaapproblemen en depressies die hieruit voortvloeien worden aan ons, de verslaafde gebruikers, toegeschreven. Maar tot in hoeverre is dit onze zwakte en niet de perverse kracht van sociale media? En hoe kunnen we onze verhouding tot deze platforms gezonder maken? We moeten nadenken over beschaafde systemen, in plaats van beschaafder gedrag.

Ook politiek gezien zijn sociale media krachtig. Repressieve regimes zijn bang voor de macht van sociale media; zo werden de Arabische Lente en opstanden in Moldavië ook wel Twitterrevoluties genoemd en is TikTok dé manier waarop Russische burgers een ander perspectief krijgen op de oorlog in Oekraïne.

In het programma Relatietherapie met sociale media onderzoeken we de verhouding tussen mens en sociale media. Wat maakt deze platforms nu juist ongezond in hun relatie tot ons? En hoe kunnen we deze relatie gezonder maken? Hierover praten we o.a. met media-antropoloog Jeroen de Vos, universiteitshoogleraar Patti Valkenburg, onderzoeker en socioloog Siri Beerends, filmmaker Stephen Kearney, GZ-pyscholoog en Youtuber Najla Edriouch en AI-Ethics consultant Dasha Simons.

Dit programma is in samenwerking met SETUP het platform voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. Sinds de oprichting in 2010 maken zij met kunstenaars en ontwerpers de gevolgen van technologische ontwikkelingen tastbaar.

Over de sprekers:

Najla Edriouch is GZ-psycholoog werkzaam in de specialistische GGZ en oprichter van het platform Psycholoog Najla. Toen ze als psycholoog aan het werk ging, merkte ze dat ze de technieken uit de behandelingen ook makkelijk in haar eigen leven kon toepassen. Op haar website, socials en YouTube kanaal  (@psycholoognajla) deelt ze hoe je wetenschappelijk bewezen adviezen en technieken uit de psychologie, in je eigen leven kan toepassen. Haar YouTube kanaal is het grootste psychologie-gerelateerde YouTube kanaal van Nederland. Hiernaast is ze actief in de media voor onder andere NOS, RTL en SBS6 als media psycholoog.

Jeroen de Vos is media-antropoloog met een achtergrond in media studies & culturele antropologie. Methodieken uit deze disciplines combineert hij in toegepast media-analyse en doelgroeponderzoek en dat altijd voor- binnen, of met de opdrachtgever. Voor SETUP onderzocht hij onze relatie met sociale media, waarvan de resultaten uitgewerkt zijn in video’s in samenwerking met filmmaker Stephen Kearny.

Siri Beerends is onderzoeker, cultuursocioloog en schrijver en werkzaam bij SETUP. Daarnaast doet ze haar promotieonderzoek aan de Universiteit Twente naar authenticiteit in de context van opkomende digitale technologieën en de relatie tussen kunstmatige intelligentie en mens.

Patti Valkenburg is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de cognitieve, emotionele and sociale gevolgen van (sociale) media op jeugd, adolescenten en volwassenen en is hierin met name geïnteresseerd in hoeverre kinderen, adolescenten en volwassenen verschillen in hun vatbaarheid voor de effecten van (sociale) media.

Sprekers

Jeroen de VosMedia-antropoloog
Siri BeerendsOnderzoeker & cultuursocioloog
Najla Edriouch GZ-psycholoog adolescentenpsychologie
Dasha SimonsAI-Ethics consultant
Patti ValkenburgUniversiteitshoogleraar Universiteit van Amsterdam