TV NL EN

Techdenkers: It’s a man’s world

locatie:
adyen – rokin 49
Programmamaker en moderator
In samenwerking met
Let op: Dit programma vindt plaats in het kantoor van Adyen: Rokin 49 te Amsterdam
In Nederland is het totale aantal vrouwen werkzaam in technologische beroepen maar 16 procent. Het aandeel jonge vrouwen in de industrie trekt wel aan, maar helaas vertrekken ze ook weer snel door seksisme op de werkvloer. Hoe kunnen werkgevers zorgen voor een inclusieve werkomgeving? Concluderend dat de industrie wordt gedomineerd door mannen, vragen we ons af: wat voor uitwerking heeft deze cultuur op onze gezamenlijke online leefwereld?

Al in 2016 verscheen het rapport Elephant in The Valley – een enquête bedoeld voor vrouwen die minimaal 10 jaar werken in de tech industrie. Meer dan 200 vrouwen deelden hun ervaringen over seksisme op de werkvloer. Een ontwikkeling waar actief iets tegen gedaan moet worden, om een inclusievere branche en online leefwereld te creëren.

Sprekers

Auteur en oprichter van Abel Entertainment, Sanne Kanis, ziet het gebrek aan ethiek als de blinde vlek van tech en schreef een roman over de bedrijfscultuur bij technologiebedrijven (De Bubbel, Prometheus). Zelf was ze werkzaam bij Google, Spotify en Booking.

Maaike Harbers is lector bij Kenniscentrum Creating 010. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen kunstmatige intelligentie en de samenleving en is in het bijzonder geïnteresseerd in de rol van gender in relatie tot de ontwikkeling van AI.

Giuliva Brevoord is Product Manager bij Adyen. Ze deed haar bachelor van 2014-2017 in Industrieel management en haar master van 2017-2019 in Operations Management & Logistics.

Rahel de Vriend is Innovatie Strateeg en expert op het gebied van gendergelijkheid in STEM en Senior Project manager bij VHTO. Ze heeft een achtergrond in de startup- en techwereld, waar ze vaak een van de weinige vrouwen aan tafel was en besloot daarom zich in te zetten voor projecten om het aantal meisjes en vrouwen in technologie en ondernemerschap te verhogen.

Stilstaan bij vooruitgang

Met de programmaserie Techdenkers slaan De Balie en Adyen de handen ineen om tot serieuze en structurele reflectie op de rol van technologie in onze samenleving te komen. We gaan de dialoog aan met specialisten, beleidsmakers, kunstenaars en ervaringsdeskundigen en onderzoeken het spanningsveld tussen wat kan en wat wenselijk is. 

Sinds maart 2022 vindt er iedere maand een programma plaats in de evenementenruimte van het nieuwe kantoor van Adyen aan het Rokin. De programma’s worden inhoudelijk verzorgd en uitgezonden door De Balie.

Sprekers

Giuliva BrevoordProduct Manager bij Adyen
Sanne KanisStart-up adviseur, ondernemer en schrijver
Maaike HarbersLector Artificial Intelligence & Society
Rahel de VriendVHTO (expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek & IT)

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.