In een tijd waarin we van crisis naar crisis gaan, zoeken bestuurders naar snelle oplossingen. Grondrechten worden daarin lang niet altijd gewaarborgd. Tegelijk komen nieuwe technologieën op die de werking van het recht ingrijpend veranderen. Maxim Februari beschrijft in zijn nieuwe boek hoe de democratische rechtsstaat verandert onder invloed van deze twee ontwikkelingen: de klimaatverandering en intelligente technologieën. Tijdens deze avond bespreken we hoe die verandering zich voltrekt en op welke manier de rechtsstaat bewaakt kan en moet worden.
Aan de hand van fragmenten uit het boek ‘Doe zelf normaal’ bespreken we het coronabeleid en het klimaatbeleid vanuit het perspectief van de democratische rechtsstaat. Daarnaast spreken we over de manier waarop regelgeving en handhaving veranderen door de datatechnologie. De vraag bij dit alles is of we zelf ons gedrag nog kunnen blijven normeren als natuur en technologie beslissingen voor ons nemen. De wetenschap onderzoekt inmiddels ijverig hoe je de rechtsstaat aan al deze veranderingen aanpast; het wordt hard tijd dat de samenleving meedenkt.
Over de sprekers:
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. Hij is de auteur van bejubelde romans (Klont en De literaire kring), essays en columns. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre, en in 2018 de J.H. Heldringprijs voor columnistiek. Hem is de P.C. Hooft-prijs 2020 toegekend. In februari verschijnt zijn nieuwe boek Doe zelf normaal.
Mireille Hildebrandt is onderzoeksprofessor ‘Interfacing Law and Technology’ aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zij is mededirecteur van de onderzoeksgroep Law Science Technology and Society studies (LSTS) aan de Faculteit Recht en Criminologie. Daarnaast bekleedt zij de leerstoel Smart Environments, Data Protection and the Rule of Law aan het Instituut voor Informatica en Informatiewetenschappen (iCIS) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek richt zich op de interactie tussen data- en code-gestuurde oplossingen enerzijds, en recht en rechtsstaat anderzijds.
Karel Smouter is redacteur bij NRC waar hij de portefeuilles Maatschappelijk onbehagen en Geestelijk leven beheert, voor deze krant was hij eerder chef Media en correspondent Oost-Nederland. Daarvoor was hij medeoprichter en adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent. In 2022 verscheen zijn essay Blauw wit rood. De boerenopstand als spiegel voor Nederland bij De Bezige Bij.
Sprekers
Meer programmering in februari
Plein Publiek: Tijs Goldschmidt
Programmamaker Kees Foekema is benieuwd hoe Tijs Goldschmidt zijn meesterlijke ironische schrijfstijl over de jaren heeft gecultiveerd. We blikken terug op zijn oeuvre en kijken vooruit
Plein Publiek: David de Jong
Hoe belangrijk waren de bedrijven (beschreven in Nazimiljardairs) voor de financiering van nazi-Duitsland? In hoeverre werkt dat door in het huidige Duitse bedrijfsleven?
Plein Publiek: Stefano Keizers
Merlijn Geurts praat met Stefano Keizers over zijn werk en de grenzen van kunst. Wie bepaalt of kunst goed is? Hoe wordt er nu naar hem gekeken als kunstenaar door publiek en collega?