TV NL EN

The Freedom Lecture: Susan Kigula

Programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
De 32e vrijheidslezing wordt gehouden door de Oegandese mensenrechtenactivist Susan Kigula. Dankzij haar strijd voor rechtvaardigheid werd de doodstraf in het Afrikaanse land aan banden gelegd.

In 2000 werd Kigula valselijk beschuldigd van de moord op haar man, waarna ze veroordeeld werd tot de doodstraf. Ze liet het er niet bij zitten, en ging samen met 417 vrouwen in beroep bij het Oegandese hooggerechtshof. Die accepteerde Susans stelling dat de automatische doodstraf bij veroordeling voor moord ongrondwettelijk was. Het hooggerechtshof verwees haar zaak – en die van alle 417 anderen op ‘Death Row’ terug naar de lagere rechter. Die zette vervolgens haar straf om in twintig jaar – een geweldige overwinning.

Die uitspraak had grote gevolgen voor de manier waarop en de mate waarin rechters in het land de doodstraf opleggen. Zo is de doodstraf er niet meer verplicht bij veroordelingen tot moord en wordt deze automatisch omgezet in een levenslange gevangenisstraf als hij niet binnen drie jaar wordt voltrokken. Toch is de doodstraf in Oeganda, en in veel andere landen in Afrika en op andere plekken in de wereld, nog niet afgeschaft.

In de gevangenis studeerde Kigula rechten. Na haar vrijlating zette ze zich over de hele wereld in voor het afschaffen van de doodstraf. Tijdens deze lezing spreekt Kigula over haar verhaal, de staat van de doodstraf in Oeganda en over de vraag hoe de doodstraf wereldwijd kan worden bestreden.

Tijdens deze avond zijn behalve Susan Kigula ook strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops en schrijver Linda Polman te gast. Polman schreef het boek Death Row Dollies over de ‘doodstrafindustrie’ in de Verenigde Staten.

Over de Vrijheidslezing

Vrijheid is iets wat we in Nederland vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Vier keer per jaar nodigt De Balie iemand uit die uit eigen ervaring weet wat het betekent om niet vrij te zijn. We willen hun verhalen delen, hun boodschap verspreiden en leren van hun strijd. In de serie verwelkomde De Balie vrijheidsstrijders zoals de Egyptische schrijver en activist Nawal el Saadawi, de Oegandese LGBT-activist Frank Mugisha, de Russische journalist Yevgenia Albats, internetactivist Esra’a Al Shafei uit Bahrein en Patrisse Cullors & Janaya Khan van de Black Lives Matter -beweging.

De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt HAL, Jan Banning, en natuurlijk door Stichting Democratie en Media en het Vfonds.

Please note; upon arrival we ask for a vaccination- or test certificate. Read here everything you need to know when visiting De Balie

Sprekers

Susan KigulaFoto: Jan Banning
Linda PolmanOnderzoeksjournalist en schrijver
Geert-Jan KnoopsAdvocaat en bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam 
Jan BanningFotograaf
Jamila AanziModerator

Ook iets voor jou:

do 14 okt / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Journalist zkt veilige haven

De journalistiek in Nederland staat vanuit verschillende hoeken onder druk. Criminelen hebben het voorzien op misdaadverslaggevers en schuwen niet om grof geweld te gebruiken – met de moord op Peter R. de Vries als triest dieptepunt. Tegelijkertijd komt de dreiging ook uit een andere hoek: gewone burgers vallen steeds vaker reportage-makers aan op straat. De

Meer Info Tickets
do 7 okt / 18:30

Afrovibes: subculture becoming mainstream

For three days contemporary artists from Uganda, Mozambique, Namibia, South Africa and the Netherlands meet on stage at De Balie for the 18thedition of Afrovibes festival. With dance, spoken word, conversations and music. From Afro cosmic to poetry slam. This night host Stephanie Afrifa explores the relationship between (black) subcultures and the mainstream with dancer

Meer Info Tickets