TV NL EN

Theatre of War: De Perzen

programmamaker
De Perzen, het oudste overgebleven theaterstuk uit de Europese geschiedenis, vertelt over oorlog, geweld en empathie. Een 2500 jaar oude, maar actuele theatertekst voorgedragen door topacteurs Victoria Koblenko, Gijs Scholten van Aschat, Janni Goslinga & Hans Croiset. Met muziek van Ata Güner. 

In hoeverre zijn deze woorden van 2500 jaar oud herkenbaar voor degenen die de realiteit van de brute oorlog van vandaag meemaken? Na de voorstelling nodigen we mensen uit het publiek uit om te reflecteren op wat de tekst van Aeschylus ons vandaag vertelt. 

Over het toneelstuk
Het Perzische hof wacht op nieuws van hun leger. Onder leiding van keizer Xerxes verlieten de militaire troepen van het land Perzië om oorlog te voeren tegen de Grieken op zee. Ze ontvangen verschrikkelijk nieuws: hun gehele vloot is verpletterd door het veel kleinere Griekse leger.

De schrijver van het stuk, Aeschylus vocht zelf als soldaat in het Griekse leger tegen de binnenvallende Perzen. Opvallend genoeg koos hij ervoor om niet te militaire macht van de Grieken te verheerlijken, maar het stuk te schrijven vanuit het perspectief van de grote verliezers, De Perzen. 

Cast

Gijs Scholten van AschatActeur | Beeld: Huib van Wersch
Janni GoslingaActrice | Beeld: Jan Versweyveld
Hans CroisetRegisseur | Beeld: Remco Zwinkels

Muziek

Ata GünerMuzikant, componist

Credits

Tekst: Hans Croiset (gebaseerd op Aeschylus) 

Geproduceerd en geregisseerd door: Yoeri Albrecht, Merlijn Geurts (De Balie) 

Taal: Nederlands

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering