TV NL EN

Transit – Ibrahim Mousa

Een politieke theatermonoloog van de Nederlands-Palestijnse schrijver en acteur Ibrahim Mousa

Tekst en spel
dramaturgie

“Ik maak me zorgen over de velen die het gesprek niet meer met elkaar aangaan,” zegt de Nederlandse-Palestijnse acteur Ibrahim Mousa. Hij speelt zijn voorstelling Transit om mensen weer met elkaar in contact te brengen. “Natuurlijk, het Gaza-Israël conflict is politiek, maar van mens tot mens kunnen we elkaar misschien wel begrijpen.”

Stel je voor… je reist met het dode lichaam van je vader van Nederland naar Palestina om hem in zijn geboortegrond te begraven. Je bent er bijna en dan krijg je te horen dat de Israëlische verblijfsvergunning van je vader niet meer geldig is, omdat hij dood is. Nieuwe wet! Hij mag het gebied niet in. Wat doe je?

Transit gaat over een Palestijns – Nederlandse advocaat (Saber) die zijn vader op geboortegrond wil begraven, maar geen kant op kan. In de maatschappij kritische monoloog Transit maakt de Nederlands-Palestijnse schrijver en acteur Ibrahim Mousa een krachtig statement over de status quo van onze wereld.

Wat maakt het zien van Transit los in de zaal? We zijn verdeeld, maar kunnen we elkaar ook nog horen?

Meer over Transit

Saber wil zijn zieke vader van Hebron naar Nederland over laten komen, want hij heeft een hartoperatie nodig. Helaas overleeft zijn vader deze operatie niet. Saber wil vervolgens het lichaam van zijn vader in Hebron begraven, zijn geboortegrond, maar de Israëlische Autoriteiten weigeren dit. Een nieuwe wet zegt: als je de bezette gebieden levend verlaat, mag je alleen levend terugkeren. Als je dood bent maakt het niet uit als je verblijfsvergunning hebt of niet, het land kom je niet in. Saber zit zo met een groot dilemma, hij wil de laatste wens van zijn vader eren en hem volgens de traditie in zijn geboortegrond begraven – maar stuit op tegenwerking van de Israëlische autoriteiten. Hij zit nu vast op de brug van Allenby bridge tussen Israël en Jordanië en kan geen kant op. Saber weigert het lichaam van zijn vader achter te laten.

Over Ibrahim Mousa

Ibrahim Mousa is een Palestijns-Nederlandse theatermaker, toneelspeler en schrijver die in Saoedi-Arabië geboren is en opgegroeid in Koeweit. Na de Golfoorlog van 1990-1991 verhuisde hij met zijn familie naar Jordanië. In 2002 kwam hij naar Nederland om zijn passie te volgen en theater te studeren. Na zijn afstuderen begon hij als zelfstandig theatermaker te werken, hij schrijft en produceert zijn eigen toneelstukken. In 2005 heeft Ibrahim de publieksprijs van het vierdaagse theaterfestival in Utrecht gewonnen met zijn monoloog Stamppot onder het thema het leven met verschillen.

In 2015 werd Ibrahim genomineerd voor de TTT Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn toneeltrilogie Vast en Vloeibaar.

Ook in De Balie

vr 24 mei / 19:00
Kunst en Literatuur

European Literature Night 2024

Writers as Travellers

The European Literature Night 2024 brings together authors from across the continent who will explore this year’s theme: ‘Writers as travellers’.

Meer Info Tickets
wo 29 mei / 20:00
Democratie en rechtstaat

Digitale Stad

Europees verkiezingsdebat over de online leefwereld van Amsterdammers

Deze avond gaan we in gesprek met experts en wethouder Alexander Scholtes over de digitale stad en gaan Europarlementariërs met elkaar in debat.

Meer Info Tickets
di 18 jun / 20:00
Kunst en Literatuur

Vergiftigde tijden met Georg Friedrich Haas

In collaboration with Holland Festival

The central question in this programme is how he freed himself from his family’s Nazi ideology, and what the role of art is to find liberty.

Meer Info Tickets