TV NL EN

Turning Tables: Technologische mogelijkheden of ingeperkte burgerrechten?

In samenwerking met
Oxfam Novib
interview en redactie
Redactie
Tafelheer
Bahram Sadeghi
In de bestrijding van de huidige crisis wordt wereldwijd de inzet van grove middelen niet geschuwd. Onder de noemer van het beschermen van onze gezondheid, worden op grote schaal grondrechten opgeschort of ingeperkt.

Leiders zijn optimistisch over technologische mogelijkheden in hun strijd tegen het coronavirus en middelen als tracking en gezondheid apps worden veelvuldig ingezet en onderzocht. Wat betekent dit voor de rechten van burgers over de hele wereld? Krijgen we onze vrijheid weer terug of moeten we ons voorbereiden op ‘het nieuwe normaal’?

Sprekers

Barbara OostersBeleidsadviseur Civil Society Space & Strengthening bij Oxfam Novib
Maaike HarbersLector kunstmatige intelligentie en samenleving

Sprekers

Maaike Harbers is lector aan de hogeschool Rotterdam en doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie in de maatschappij. Zij is één van de ondertekenaars van de brief die het kabinet waarschuwt voor het invoeren van de zogenaamde corona apps.

Barbara Oosters is beleidsadviseur bij Oxfam Novib en richt zich op het versterken van het maatschappelijk middenveld. Ze biedt een internationaal perspectief op de manier waarop burgerrechten in de huidige crisis onder druk staan, en wat dit betekent voor de democratie.

Turning Tables

De huidige mondiale crisis veroorzaakt door het coronavirus legt opnieuw de grote ongelijkheden in de wereld bloot. Extreme armoede ligt wereldwijd voor velen op de loer. Tegelijkertijd staan we op een kruispunt in de geschiedenis om het radicaal anders te doen. De besluiten die overheden en internationale organisaties de komende maanden nemen, zullen de toekomst bepalen. De Balie en Oxfam Novib slaan in de reeks ‘Turning Tables’ de handen ineen om duiding te geven aan de ongekende uitdagingen maar ook aan de unieke kans die voor ons ligt.