TV NL EN

Vriend of vijand: kennisdeling in de wetenschap

Programmamaker
In samenwerking met

Wetenschap draait om het delen van kennis. Nederlandse universiteiten werken dan ook veelvuldig samen met onderwijsinstellingen, wetenschappers en studenten van over de hele wereld. Tegelijkertijd waarschuwen de inlichtingendiensten voor kennisspionage op universiteiten. Landen als China, Iran en Rusland zijn hier actief op zoek naar gevoelige kennis.

Naar aanleiding van de nieuwe podcastserie Vriend of Vijand van wetenschapsjournalist Saar Slegers gaan we tijdens deze avond in gesprek over kennisveiligheid en kijken we naar de impact van beleid op studenten, academici en (inter)nationale veiligheid.

‘Ongewenste kennisoverdracht’

Op dit moment werkt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan nieuwe wetgeving die ‘ongewenste kennisoverdracht’ moet voorkomen. Minister Dijkgraaf heeft het plan aangekondigd om onderzoekers van buiten de Europese Unie die onderzoek willen doen naar gevoelige kennis voortaan te laten screenen.

Uit onderzoek van Argos blijkt dat sommige vakgroepen voor de zekerheid alvast geen Chinezen en Iraniërs meer aannemen. Is discriminatie gerechtvaardigd als de nationale veiligheid op het spel staat? En hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en wie niet te vertrouwen is?

Sprekers

Saar SlegersRadiomaker en wetenschapsjournalist
Nasser Kalantar-NayestanakiHoogleraar experimentele kernfysica en kernenergie (RUG)
Hatte van der WoudeVVD-kamerlid, voormalig analist AIVD
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.