TV NL EN

Zelf doen

Een programma over het individu en de wereld.

Programmamaker en moderator
Zelf doen, zo heet het nieuwe boek van Niña Weijers, een verzameling van haar essays, columns en andere overdenkingen.

Maar wie of wat is dit zelf precies en in hoeverre doet het zelf wat het zelf wil? Wat is zelfinzicht? En hoeveel zelf ben je als je als vrouw wordt geboren én gemaakt? Wat brengen zelfhulp en selfcare het individu? Hoe schrijf je iets over jezelf en zeg je zo iets over de wereld?

Aan de hand van fragmenten gaan we in gesprek over deze onderwerpen.

Over de sprekers

Niña Weijers is schrijver van de romans De consequenties en Kamers antikamers. Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Vertalingen van haar romans verschenen in Duitsland, Frankrijk, Montenegro, Tsjechië en de Verenigde Staten. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids.

Marja Pruis is journalist, columnist en schrijver. Ze studeerde algemene taalwetenschap aan de Universiteit voor Amsterdam en in 2016 ontving ze de J.L. Heldringprijs voor Beste columnist voor Nederland. Voor haar essaybundel Genoeg nu over mij (2017) ontving ze de J. Greshoff-prijs. Als redacteur van De Groene Amsterdammer stelt zij de boekenbijlage Dichters & Denkers samen en schrijft ze over Nederlandse literatuur. In April verschijnt haar nieuwe boek Boos meisje.

Anna Enquist studeerde piano en psychologie. Ze was lange tijd als docente verbonden aan het Sweelinckconservatorium en werkte in de periode 1988-2000 als psychoanalytica aan een instituut in Amsterdam. Ze debuteerde in 1988 met enkele gedichten in het literaire tijdschrift MaatstafHet meesterstuk, Het geheim, Contrapunt, De verdovers en Want de avond bezorgden haar een breed en internationaal lezerspubliek. Van haar werk zijn miljoenen exemplaren verkocht.

Mattijs van de Port is professor in de visuele antropologie aan de UvA en VU en filmmaker. Hij maakte verschillende films waaronder Saborear Frutas Brasileiras (2013), The Possibility of Spirits (2016) en Knots and Holes (2018).

Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de kenmerkendste van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs, haar roman IJstijd, verschenen in 2014, werd onderscheiden met de BNG Literatuurprijs. In 2019 verscheen Dennie is een star, dat op veel lof onthaald werd.

Sprekers

Niña WeijersSchrijver
Mattijs van de PortProfessor in de antropologie en filmmaker
Marja PruisSchrijver
Anna EnquistSchrijver en psychoanalytica

Foto: Bianca Sistermans/De Beeldunie
Maartje Wortel Schrijver