TV NL EN

Dag van de burger: toeslagenaffaire, hoe nu verder?

Bekijk trailer

Filmvertoning Alleen tegen de staat + nagesprek met de Ombudsman en gedupeerden

Regisseur
Speeltijd
55′ + een nagesprek
Taal
Nederlands
Programmamaker

In de film Alleen tegen de staat laat filmmaker Stijn Bouma de getuigenissen zien van vijf gedupeerde moeders in het toeslagenschandaal. Het verhaal loopt van de eerste invorderingsbrieven, en de vernederende jaren die daarop volgen tot de langzame weg naar herstel die inmiddels is ingeslagen. Op de Dag van de burger vertonen we de film opnieuw en gaan we in gesprek met een van de vrouwen uit de film en de ombudsman van Amsterdam: Munish Ramlal. 

In de film vertellen Janet, Nazmiye, Badriah, Derya en Naoual kwetsbaar en openhartig over wat zij de afgelopen jaren hebben meegemaakt. We volgen hun verhaal vanaf het moment dat de brieven kwamen, toen ze nog gewone burgers waren, met een baan, een gezin en een huis. De toeslagenaffaire gooide hun leven overhoop. Een van hen kreeg te maken met een uithuisplaatsing van haar kind, anderen belanden in de schulden, kregen bezoek van deurwaarders en werden onder dwang ontslagen. 

Na de filmvertoning vindt er een nagesprek plaats. Derya werkte mee aan de film, hoe gaat het nu met haar? Munish Ramlal is de Ombudsman Metropool Amsterdam. Hij zet zich in voor een overheid die signaalgevoelig is en eerder de klachten van burgers opvangt. Ook schuift Faith Bruyning aan, zij is jurist en ook een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. In Almere startte ze een plek, Number 90, waar toeslagenouders samen kunnen komen.

Op de dag van burger zijn er meerdere evenementen in Amsterdam. In de ochtend zal een fototentoonstelling bij de Stopera worden geopend. Ook zal het toneelstuk VECHT door Likeminds worden uitgevoerd in de Meervaart. Voorafgaand aan het stuk zal het muziekstuk ‘Toeslagenschandaal’ van Camiel Jansen worden uitgevoerd.

Sprekers

Munish RamlalOmbudsman voor de Metropool Amsterdam
Derya SelviGedupeerde toeslagenschandaal
Faith BruyningJurist, gedupeerde en projectmanager Number 90