TV NL EN

De Balie Kijkt:
Allen tegen Allen

Bekijk trailer
Regisseur
Luuk Bouwman
Jaar
2019
Duur film
104′
Land
Nederland
Gesproken taal
Nederlands
Duur nagesprek
40′
Met zijn film Allen tegen Allen duikt filmmaker Luuk Bouwman in de vraag of het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel was of iets is van alle tijden, een zekere mentaliteit, het ultiem ‘slechte’ in de mens? De film Allen tegen Allen onderzoekt de vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Na de filmvertoning gaat moderator Absaline Hehakaya met Luuk Bouwman en Daniel Knegt in gesprek over fascisme in Nederland.

Allen tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren. Het Nederlandse fascisme is een redelijk onderbelichte en onbekende geschiedenis van ruzies, intriges, afsplitsingen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. De film volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. 

Sprekers

Filmmaker en muzikant Luuk Bouwman studeerde aan kunstacademie St. Joost in Breda en speelde gitaar in cultband Aux Raus. Hij maakte eerder de documentaire Het Nieuwe Westen over zijn schoonvader die de lokale LPF in Oss oprichtte.

Daniel Knegt is docent nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de European University Institute in Florence op een onderzoek naar fascisme. Zijn aandacht gaat uit naar de geschiedenis van fascisme in transnationale context.

Sprekers

Luuk BouwmanRegisseur
Daniel KnegtDocent nieuwste geschiedenis aan de UvA met een specialisatie naar de geschiedenis van fascisme
Absaline HehakayaModerator & Hoofd Cinema De Balie