TV NL EN

De Balie Kijkt: Breaking Social

Bekijk trailer
programmamaker
regisseur
Fredrik Gertten
Speeltijd
93′
Land
Zweden
Taal
Engels
Ondertitels
NL
In samenwerking met
Fridays For Future NL
Van een vermoorde onderzoeksjournalist in Malta tot een rivier zonder water in Chili. Wereldwijd komen activisten in opstand tegen sociale ongelijkheid en corruptie. Hun inspirerende verhalen worden in Breaking social afgewisseld met reflecties van auteurs Rutger Bregman en Sarah Chayes. Kan het tij worden gekeerd?

Samenlevingen zijn gebaseerd op het idee van een sociaal contract. Werk hard, behandel elkaar met respect, speel volgens de regels en je wordt beloond. Maar de realiteit is anders. Winst wordt via belastingparadijzen weggesluisd en grond wordt leeg geboord zonder dat de samenleving daar iets voor terugkrijgt. In Breaking Social kijkt Fredrik Gertten (Push, Bikes vs Cars) naar de globale patronen van kleptocratie en landontginning.

Breaking Social is een film die ons laat nadenken over de bouwstenen van onze samenleving en probeert een zaadje hoop te planten in ieder van ons. Na de film gaan we in een diepgaande gesprek over thema’s die in de film voorkomen.

Na de film presenteren we samen met Fridays For Future NL een gesprek met jonge klimaatactivisten uit Greenpeace Nederland en Fridays For Future over de grootste klimaat bedreigingen waar we op dit moment mee te maken hebben en hoe we allemaal een rol kunnen spelen om een verschil te maken.

Over de sprekers

Sytze Fortuin is sinds 2019 klimaatactivist bij Fridays For Future. Daar houdt hij zich onder andere bezig met het organiseren van klimaatstakingen en campagne voeren voor beter klimaatonderwijs. 

Julia Snel begon op haar dertiende met klimaatactivisme en sindsdien zet ze zich op verschillende manieren in voor het klimaat en de wereld om haar heen. Met Fridays for Future probeert ze met andere jongeren het klimaatprobleem aan te pakken door middel van systeemverandering. 

Jelle Zijlstra is theatermaker van origine en werkt voor Greenpeace Nederland als bewegingsbouwer. Naast deze werkzaamheden is Jelle actief bij het radicaal inclusieve Joodse platform Oy Vey Amsterdam. Zijn Joodse & Queer identiteit is innig vervlochten met zijn activisme. 

Sprekers

Julia SnelKlimaatactivist (Fridays For Future)
Jelle ZijlstraTheatermaker, klimaatactivist (Greenpeace NL)
Sytze FortuinModerator, klimaatactivist (Fridays For Future)
Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering