Als je voor een dubbeltje bent geboren, word je nooit een kwartje. Wie kent deze uitspraak niet? Voor jongeren die in armoede leven, is het soms realiteit. In 2022 groeide bijna 1 op de 10 kinderen in Nederland op in armoede. Zullen jongeren het ooit beter krijgen dan hun ouders? En wat hebben ze daarvoor nodig?
Hoewel de rijken steeds rijker worden, worden de armen steeds armer en veel jonge mensen zoeken (soms creatieve) financiële middelen om het einde van de maand te halen. Een op de vijf jongeren heeft een spelersaccount op gokwebsites, onlineaankopen doen wordt aantrekkelijk gemaakt door betalingsregelingen (Riverty/Klarna), lenen bij ome DUO kan altijd en snel geld verdienen met crypto lijkt ideaal. Ze lopen schulden op, maar geven het liever niet toe. Schaamte weerhoudt ze van hulp zoeken en bij wie kunnen ze eigenlijk terecht?
Stress om geld heeft enorme invloed op de mentale gezondheid. Depressieve gevoelens, angsten, slecht slapen en een lager zelfbeeld zorgen ervoor dat jongeren zich sneller terugtrekken. Deze avond gaat niet alleen over opgroeien met geldstress, maar juist over de weg eruit. Aan de hand van ervaringsdeskundigen, instanties en de politiek gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe worden jongeren financieel zelfredzaam? Wat is de weg naar succes?
Over Jongeren aan zet
De Amsterdamse jongeren Amin (20), Azhar (18), Chadi (20) en Talitha (19) voelen zich te weinig gehoord in het publieke debat. Politici en beleidsmakers maken beslissingen voor hen, maar zij zien hun belangen (en die van leeftijdgenoten) amper vertegenwoordigd. In Jongeren aan zet werken deze vier gedreven jongeren samen met programmamakers van De Balie aan deze driedelige serie. Eerdere afleveringen gingen over de onderwaardering van het mbo en waarom jongeren in complottheorieën geloven. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Erasmus+ en Combiwel Jongerenwerk.
Sprekers
Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.
Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.
Bekijk ook
Hoe ziet een sportwereld die geleid wordt door vrouwen eruit? Met o.a. Rocky Hehakaija, Marloes Coenen, Marianne Timmer, Daphne Koster en veel meer.
Tijdens deze avond bespreken we hoe die verandering zich voltrekt en op welke manier de rechtsstaat bewaakt kan en moet worden.
In dit programma spreekt Joy Delima over haar zoektocht en haar nieuwe boek Goed Komen: Een Seksuele Queeste.