TV NL EN

Huren met kuren

Van achterstallig onderhoud tot verrotte woningen

Amsterdam breekt bouwrecord na bouwrecord, maar ondertussen leven veel Amsterdammers in oude en slecht onderhouden huizen, heeft een kwart last van schimmel en zijn er verder klachten over houtrot, ongedierte, lekkages en andere kuren.

Hoe groot is dit probleem van achterstallig onderhoud in Amsterdam, wie is daarvan de dupe en hoe en in hoeverre nemen gemeente, corporaties en particuliere verhuurders hun verantwoordelijkheid?

De onderzoeksredactie De Balie Live Journalism deed (samen met o.a. AT5) onderzoek naar verwaarloosde huizen in Amsterdam. Ons onderzoek gooiden we in een vroeg stadium open om samen met Amsterdammers de focus van ons werk aan te scherpen. In december presenteerden we een theatrale voorstelling waarmee we het onderwerp bij politiek en anderen hoog op de agenda zetten.

Er is te weinig aandacht voor de grote groep Amsterdammers die zich zorgen maakt over de staat van hun huurwoning. Het feit dat schrijnende gevallen rond achterstallig onderhoud nog niet kunnen worden voorkomen is een politiek probleem. En voor De Balie een belangrijke reden om dit onderzoek te doen.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie

Bezoekers van de slotvoorstelling ‘Huren met kuren’ ontvingen een programmaboekje. Het boekje is voor iedereen die huurt met kuren, en voor iedereen die ziet hoe de stad verandert en ten koste waarvan.

Je vindt er een overzicht van de belangrijkste publicaties en bijeenkomsten van dit Live Journalism onderzoek, en een aantal persoonlijke verhalen die we vonden tijdens de huisbezoeken en die gehoord moeten worden. Daarnaast wijzen we je graag de weg door het web van informatie en instanties. Achterin het boekje vind je tips voor een gezond huis en een stappenplan dat je kunt volgen wanneer je last hebt van achterstallig onderhoud.

Uitgelichte artikelen

Lekkages, een losse wc-pot en puin uit het plafond

Die oude keukengeiser kan je dood betekenen

Honderden Amsterdammers maken zich zorgen om hun huurhuis

Kijk, lees & luister


In samenwerking met