TV NL EN

Marion Bloem: Op zoek naar de meisjes

De viering van 50 jaar schrijverschap

Programmamaker
In samenwerking met
In samenwerking met
In 1983 gaf ze met haar internationale succesdebuut Geen gewoon Indisch meisje de tweede generatie Indische Nederlands een stem. Vorig jaar sloot ze haar drieluik af met de roman Meisjes uit het dorp (2022). Marion Bloem is al 50 jaar een van de meest toonaangevende schrijvers van Nederland. Deze avond vieren we haar oeuvre met muziek, voordracht en literaire gesprekken.

Marion Bloem draagt voor uit haar werk, muzikaal begeleid door zangeres en bassiste Doraly Vermeulen. We praten over de ontwikkeling van de ‘Indische’ letteren in Nederland met o.a. schrijvers Eelco Couvreur en Dewi de Nijs Bik. Het programma wordt gepresenteerd door de Vlaamse schrijver en journalist Jelle van Riet.

Marion Bloem is schrijfster, filmmaker en beeldend kunstenaar. Ze werd in 1952 geboren in Arnhem als dochter van vluchtelingen uit Nederlands-Indië. In 1983 brak ze door bij het grote publiek met haar roman Geen gewoon Indisch meisje.

Bloems werk heeft vaak met de Nederlands-Indische geschiedenis of het migrantenbestaan in Nederland te maken. Haar boeken zijn vertaald naar het Japans, Duits, Engels en Indonesisch. Naast het schrijven van haar boeken maakte Bloem ook drie speelfilms en twee documentaires. In 2022 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens prijs.

Sprekers

Marion BloemSchrijfster, filmmaker en beeldend kunstenaar | Foto: Ivan Wolffers
Dewi de Nijs BikDichter | Foto: Stefan Rustenburg
Eelco CouvreurSchrijver, dichter | Foto: Robin Alysha Clemens
Maaike MeijerHoogleraar genderstudies, schrijver
Doraly VermeulenZangeres en bassiste
Jelle van RietModerator

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.