Een krappe huizenmarkt, een hoge studieschuld en zorgen over klimaat en milieu. Jongeren dragen de consequenties van beslissingen waarbij hun belangen niet genoeg worden meegewogen. Maar zelfs als deze problemen nu opgelost kunnen worden, ligt kortzichtigheid altijd op de loer. In dit programma gaan we in gesprek over een langetermijnvisie op ons handelen, zowel op individueel als institutioneel niveau. Hoe kunnen we rekening houden met de volgende generatie, en die daarna, en die daarna?
Met jong en oud gaan we op deze avond in gesprek over intergenerationele rechtvaardigheid. Wat zijn we verschuldigd aan de jonge en toekomstige generaties? En hoe kunnen we hun belangen beter representeren en meenemen in de politieke besluitvorming?
Met onder meer Sarah Oey, Peter Pelzer en Jitske Kramer gaan we op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen die betrekking hebben op intergenerationele rechtvaardigheid, jongerenparticipatie en de toekomst van de democratie.
Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie: Margot Beekelaar, Tabe Bakker, Tim Dedel en Janna Schwab.
Sprekers
Over de sprekers:
Sarah Oey is Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Nationale Jeugdraad (NJR).
Peter Pelzer is assistent-professor Sociale Geografie en Ruimtelijke Ordening aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef het essay Verantwoordelijk voor de Toekomst over langetermijndenken in de planologie.
Matthijs Schouten is ecoloog en filosoof. Hij schreef meerdere boeken waarin hij de relatie tussen mens en natuur onder de loep neemt, waaronder Spiegel van de natuur: het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief. Daarnaast is hij hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork en emeritus hoogleraar Ecologie van Natuurherstel bij Universiteit Wageningen.
Jitske Kramer is antropoloog en auteur van meerdere boeken waaronder Deep Democracy: de wijsheid van de minderheid. Ze reist de wereld rond om te onderzoeken hoe mensen in verschillende culturen samenleven en omgaan met conflicterende belangen.
Mart Veldhuis is illustrator en probeerde met zijn afstudeerproject Eigen Schuld zijn studieschuld af te kopen. In 2021 stond hij met zijn levensgrote tapijt Eigen Schuld op de Dutch Design Week en won hij een HKU-award in de categorie ‘Ondernemerschap’. Volg het werk van Mart hier.
Bas Heerma van Voss is econoom bij de Nederlandsche Bank en werkte aan het klimaat- en energiebeleid bij Economische Zaken en Klimaat, Buitenlandse Zaken, en nu bij de Nederlandsche Bank. Hij schrijft zijn proefschrift over hoe staten omgaan met grote, maatschappelijke risico’s die spelen over de langere termijn.
Koen de Vette is hoofdauteur van het essay Terugpraten naar het heden: Het geven van een stem aan toekomstige generaties, dat hij schreef in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dit essay werd gepubliceerd in de bundel Jongeren en het zorgen voor hun morgen.
Katelijne van Barneveld-Peters is een al jaren volledig in erfrecht gespecialiseerde advocaat. Naast haar werk als advocaat houdt Katelijne zich als docent, onderzoeker, auteur, adviseur en bemiddelaar bezig met het erfrecht. Eerder was de voorzitter en oprichter van Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland.
Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:
Het komt steeds vaker voor dat kinderen met meer dan twee ouders opgroeien. Hoewel meeroudergezinnen – ook wel regenbooggezinnen – in de praktijk steeds vaker voorkomen, kan een kind op papier nog niet meer dan twee ouders hebben. Daarom is de Nederlandse overheid bezig met de invoering van een meerouderschapswet. Het maken van zo’n wet
Het gesprek over abortusrecht leeft, zelfs in Nederland waar negen op de tien mensen voor abortus is en de wetgeving onlangs verruimd is. In de VS wordt de wetgeving juist ingeperkt en ook in Nederland krijgen vrouwen op hun weg naar de kliniek te maken met acties van anti-abortusactivisten. Mediacriticus en rechtshistoricus Madeleijn van den
Historische en culturele instellingen zijn, aangewakkerd door activisten en grasss-roots organisaties, sinds kort bezig met het onderzoeken en verspreiden van het Nederlandse slavernijverleden en de koloniale geschiedenis. Historica en auteur van het boek Denken over de trans-Atlantische slavernij en racisme, Patricia D. Gomes signaleert echter een probleem. Weer worden de activisten en grass-roots organisaties die deze verandering