TV NL EN

De danser en de monnik – Een avond over Cees Nooteboom

Programmamaker
Programmamaker
In samenwerking met
In samenwerking met
Zesenzestig dichtjaren heeft Cees Nooteboom inmiddels in de vingers – een leven op papier. Dit jaar wordt Nooteboom negentig. Voor De Balie zijn dat twee geldige redenen om een programma te wijden aan deze eigenzinnige schrijver. Een avond over Cees, in al zijn eigenheid en met al zijn reikwijdte. Hoe kijken we terug op zijn oeuvre?

Dit najaar leest Nederland weer Nooteboom. Zijn nog nooit eerder verschenen dagboeken zijn nu voor het eerst door Uitgeverij Koppernik gebundeld in De danser en de monnik. Bij dezelfde uitgever verschijnt zijn markante kunstboek over het werk van Giuseppe Penone Bomen waarin stenen bloeien. Bij De Bezige Bij is Het Spaanse van Spanje, van Ibiza tot Santiago verschenen.

Over Cees Nooteboom

Cees Nooteboom (1933) is schrijver, essayist en dichter. Hij debuteerde in 1955 met Philip en de anderen en schreef talloze romans, essay- en dichtbundels. Voor zijn veelzijdige oeuvre ontving hij onder meer de Constantijn Huygens-prijs, de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. In 2019 verscheen de dichtbundel Afscheid en in 2020 werd hij onderscheiden met de prestigieuze Spaanse oeuvreprijs El Premio Formentor de las Letras.

Sprekers

Connie PalmenSchrijver
Allard SchröderSchrijver© Foto: Annelie Musters
Ian BurumaSchrijver, essayist (digitale bijdrage)
Miriam OverlachHarpist
Philippe NobleLiterair vertaler en directeur de collection bij de Franse uitgeverij Actes Sud