TV NL EN

De Mix Special

Onderdeel van
Organisator de mix
Ook nu gebeuren in ons parlement nog andere dingen dan coronadebatten en technische briefings. En niet de minste. Op 14 oktober stemde de Tweede Kamer over de uiterste grenzen van het democratische speelveld. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging akkoord met een nieuwe verbodsgrond voor antidemocratische organisaties – PVV, FvD, Van Haga en de Partij voor de Dieren stemden tegen. Voortaan kunnen antidemocratische organisaties makkelijker verboden worden, of althans op een ruimere gronden.

Bastiaan Rijpkema droeg met zijn boek Weerbare democratie (2015) nadrukkelijk bij aan dit debat en bepleit al langer dat er hier huiswerk lag voor de Nederlandse democratie. 

Met De Mix zal Rijpkema eerst zijn commentaar delen op de nieuwe verbodsgrond voor organisaties en vervolgens met De Mix in discussie gaan. Hoever moet democratische tolerantie reiken? Wat voor organisaties moeten nu voor een verbod vrezen? Hoe gaan andere landen om met antidemocratische organisaties? Wat is de relevantie voor de nieuwste telg politiek extremisme: het complot-extremisme, waar nu ook de NCTV voor waarschuwt? Moet Viruswaanzin/waarheid uitkijken? En wat te denken van de Farmers Defence Force of Pegida Nederland?

Spreker

Bastiaan RijpkemaHoofddocent – Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden
Spreker

Mr. dr. Bastiaan Rijpkema (1987) is als universitair hoofddocent verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn meest recente boek is Militant Democracy: The Limits of Democratic Tolerance (Routledge, Extremism & Democracy 2018), de Engelstalige editie van zijn Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie waarop hij in 2015 promoveerde aan de Universiteit Leiden. In november dit jaar verschijnt bovendien een nieuw boek van zijn hand over dit thema: Lokale weerbare democratie.

Vind jij het interessant om met een groep getalenteerde jonge mensen (tussen de 25 en 45 jaar) te discussiëren over uiteenlopende onderwerpen, nieuwe mensen te ontmoeten en je gedachten aan te scherpen? Word dan lid van De Mix!

Blijf op de hoogte

Mis nooit meer een programma! Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van De Balie.

Inschrijven