TV NL EN

Drugsromantiek in de kunsten

Over de ellende en esthetiek

Programmamakers
Moderator
De fascinatie voor zelfdestructie en verslaving blijft een prominent thema in literatuur, film en muziek. Neem bijvoorbeeld de recente serie Euphoria, die zowel razend populair is als kritiek ontvangt voor het mogelijk verheerlijken van drugsgebruik. Hoe beïnvloeden drank en drugs de kunsten? En wat trekt ons aan in de figuur van het zelfdestructieve idool?

Ongeveer vijftig jaar geleden trad cultheldin Christiane F. al naar voren met de biografie Verslag van een junkie – over haar heroïneverslaving in West-Berlijn. Buiten het gewenste schokeffect, bleek haar verhaal een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht te hebben.
Waarom blijft de spanning, aantrekkingskracht en romantiek van zelfdestructie en verslaving belangrijk thema in literatuur, film en muziek?

Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie: Sterre Tamis en Marijn Verlangen.

Meer over de sprekers

Marian Donner is filosoof en schrijver. Ze schreef twee romans en in 2019 kwam het Zelfverwoestingsboek uit: een oproep om de teugels te laten vieren. Het pamflet werd lovend ontvangen en is inmiddels in verschillende talen uitgebracht. Ze heeft een column over media in de Groene en schrijft essays voor De Volkskrant en het NRC.

Jos ten Berge is kunsthistoricus en universitair docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Sinds 2005 is hij ook voorzitter van Stichting Kunstlicht. Hij is in 2004 gepromoveerd op een onderzoek naar de relatie tussen kunst en drugs. 

David Hollestelle was jarenlang de vaste gitarist van Herman Brood and His Wild Romance. Inmiddels draait de band weer op volle toeren, en tussen de tournees door schuift David aan om te praten over het rock ‘n roll-bestaan.

Gemma Blok is hoogleraar Geschiedenis van mentale gezondheid en cultuur aan de Open universiteit en Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van de psychiatrie, verslaving en intoxicatie.

Joey Benistant is regisseur, storyteller en video-editor. In 2023 verscheen ‘Het leven is niet kort genoeg’. Een persoonlijke documentaire over verslaving en over hoe hij zijn beste vriend Matthijs verloor.

Sprekers

Marian Donner
Marian DonnerAuteur van Zelfverwoestingsboek | Beeld: Maarten van der Kamp
Gemma BlokHoogleraar Geschiedenis van Mentale Gezondheid en Cultuur & Hoogleraar Geschiedenis van de Psychiatrie
Jos ten BergeKunsthistoricus gespecialiseerd in drugs in de kunst
Joey BenistantFilmmaker (Het leven is niet kort genoeg)
David HollestelleGitarist Herman Brood and His Wild Romance | Beeld: Niroshart
Fotocollectie Anefo
Fotocollectie Anefo – The Amsterdam Rock Circus in het Olympisch Stadion in Amsterdam