TV NL EN

Het koffertje en de klimaatdoelen

Zien we de nood voor klimaatactie terug in de miljoenennota?

Programmaker
Programmamaker / moderator
Sophie Rutenfrans
Het nieuwe klimaatrapport van VN-klimaatpanel IPCC windt er geen doekjes om. Het is een urgente en snoeiharde oproep voor mondiale, nationale en lokale actie. Zien we de nood voor klimaatactie terug in het koffertje? Op de avond vóór Prinsjesdag bekijken we de economie door de bril van het klimaat.

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt het IPCC-rapport ‘zeer zorgelijk’, maar ziet wel een kans weggelegd voor Nederland om ‘de nummer één in de Olympische Spelen van het klimaat te worden’. Daar is dan wel veel voor nodig: op dit moment loopt Nederland achter op de klimaatdoelen. Wordt Prinsjesdag een eerste mijlpaal?

Met het IPCC rapport in het achterhoofd en de klimaattop in Glasgow voor de boeg zijn de ogen op het koffertje gericht. Daarin wachten de Rijksbegroting en de Miljoenennota op hun publieke onthulling én wordt duidelijk hoeveel de klimaatplannen mogen kosten.

Wat komt er terecht van Rutte’s nieuwgevonden olympische strijdlust? Met klimaatwetenschapper Bart van der Hurk en een econoom bespreken we het gat tussen economie en klimaat. Daarna gaan de jongerenafdelingen van de VVD, CDA, GroenLinks en D66 met elkaar in debat over dit thema.

Sprekers:

Bart van den Hurk is één van de hoofdauteurs van het nieuwste IPCC-rapport en klimaatexpert bij onderzoeksbureau Deltares.

Jacqueline Cramer is ruim veertig jaar werkzaam op het milieuterrein. Van 2007 tot 2010 was ze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (PvdA). Momenteel is ze Hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Bart van den HurkKlimaatwetenschapper en auteur van IPCC-rapport
Jacqueline CramerHoogleraar duurzaam innoveren en voormalig milieuminister
Hiske ScholtensVoorzitter DWARS
Joris HetterscheidVoorzitter Jonge Democraten
Tom ScheepstraVoorzitter CDJA
Hilde WendelVoorzitter JOVD

Livestream

Dit programma is gratis mee te kijken. De livestream verschijnt circa 5 minuten voor de start van het programma op deze pagina. Waardeer je de (online) programmering van De Balie en wil je een bijdrage doen?

KIJK- & LUISTERBIJDRAGE