TV NL EN

Kunnen orcs en draken onze wereld redden?

Programmamaker
illustrator
Bregje Gevaert
Bregje Gevaert
In samenwerking met

Wachten op de nieuwe Star Wars-film, het volgende seizoen van Game of Thrones of het laatste Harry Potter-boek. De behoefte aan fantasieverhalen lijkt iets van alle generaties te zijn. Fantasy biedt een poort naar een andere wereld, of wel honderden andere werelden. Maar het menselijke verlangen naar escapisme en avontuur is niet alleen van deze tijd: het spant eeuwen en continenten samen. Waar komt de universele honger naar magie vandaan? 

Het blijft niet bij ontsnappen: verhalen helpen ons ook om zuiver te reflecteren op onze eigen situatie. Daarom ontlokt de term ‘modderbloed’ bij eenieder protest en wordt er sneller gesympathiseerd met vluchtelingen uit Rohan dan vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Cersei die de dreiging van de White Walkers bagatelliseert, ondanks er één voor zich te zien, doet wellicht denken aan Donald Trump die wetenschappelijk bewijs verwerpt en het gevaar van klimaatverandering ontkent. Fantasieverhalen koppelen ons los van de echte wereld. Stellen ze ons daarmee in staat om vrijer na te denken over maatschappelijke problemen? 

Deze avond komen fantasy experts, makers en liefhebbers samen om een hommage aan fantasy te geven en haar maatschappelijke relevantie te onderzoeken. Voor en na het programma is in De Balie een expositie te zien van een nieuwe generatie fantasy makers. 

Kan je niet tot 19 januari wachten om je fantasy-dorst te lessen? Luister dan alvast naar Fantasiewerelden! Een podcast over het bouwen van werelden, door Dag en Nacht Media en de UvA. 

Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie:
Nadia Nan, Berend Tol, Renske Natté, Noortje Smeltink en Nina Huis.

Over de sprekers:

Thomas Olde Heuvelt is internationaal bestsellerauteur en brak door met HEX. Sindsdien wordt zijn werk in meer dan 25 landen verkocht. Het alom geprezen Echo is recentelijk in de VS verschenen en ook de rechten voor Orakel zijn wereldwijd verkocht. In 2015 won hij als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award.

Lize Korpershoek is naast mediamaker en illustrator ook een Fantasy liefhebber. Het begon vier jaar terug tijdens haar eerste kennismaking met Dungeons & Dragons en is snel geëscaleerd tot een onderdeel van haar dagelijks bestaan. Een avond zoals elke andere in de kroeg of met je vrienden een avontuur meemaken in een collectieve fantasie? Lize kiest sowieso voor het laatste.

Dan Hassler-Forest is als mediawetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich vooral bezig met de relatie tussen media en maatschappij, met een speciale focus op de manieren waarop populaire genres als sciencefiction en fantasy een reflectie bieden van politieke en maatschappelijke debatten. 

Freya Terpstra is als mede-oprichter van de organisatie Queer Arcana een actieve organisator binnen de fantasy- en roleplaying gemeenschap van Nederland. Deze organisatie probeert fantasy een moderne, diverse draai te geven en organiseert inclusieve ruimtes en evenementen voor iedereen om fantasy rollenspellen een kans te geven. Hiernaast is Freya onderzoeker op het gebied van media-representatie en discriminatie van LHBTI+ personen.

Sprekers

Thomas Olde HeuveltSchrijver (foto: Nina Schollaardt)
Lize KorpershoekMediamaker & illustrator
Dan Hassler-ForestMediawetenschapper (foto: Masha Osipova)
Freya TerpstraOrganisator & onderzoeker

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.