TV NL EN

Op basis van cijfers

Hoe ga je beleid maken en uitvoeren op basis van cijfers als er aan de experts getwijfeld wordt en draagvlak ontbreekt? Met Barbara Baarsma, Hans Brug, Mariëtte Hamer, Erwin Dekker, Mark Harbers en Jasper Lukkezen

In samenwerking met
moderator
Esther van Rijswijk
Programmamaker
Nederland is rijk aan planbureaus en kennisinstituten die beleid doorrekenen en analyseren, zoals het CPB, RIVM en SCP. Eerst mogelijk beleid doorrekenen, daarna pas beslissen, is het idee. Het komt vaak voor dat politici cijfers uit de context halen en adviezen van de planbureaus bestempelen als ‘onbetrouwbaar’. Hoe ga je beleid maken en uitvoeren op basis van cijfers als er aan de experts getwijfeld wordt en draagvlak ontbreekt?

Naar aanleiding van het verschijnen van het dossier ‘Draagvlak onder druk’ van economenvakblad ESB bespreken we welke rol experts hebben als het op beleid aankomt, met econoom Barbara Baarsma (Rabo/UvA), voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer, directeur-generaal van het RIVM Hans Brug, politicus Mark Harbers (VVD) en historicus Erwin Dekker. Wat zijn de lessen die van de stikstofcrisis hebben geleerd?

Sprekers

Barbara Baarsma is directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, hoogleraar toegepaste economie en was jarenlang directeur van adviesbureau SEO Economisch Onderzoek. Daarnaast is Baarsma voorzitter van de Bankraad van DNB en Kroonlid van de Sociaal Economische Raad.

Mariëtte Hamer is voorzitter van de SER. Voorheen was ze Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Hans Brug is sinds september 2018 directeur-generaal van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, na posities als hoogleraar aan de universiteit Maastricht, het Erasmus Medisch Centrum, het VU Vrije Universiteit Medisch Centrum en de Universiteit van Amsterdam.

Mark Harbers is Tweede Kamerlid voor de VVD. Eerder werkte hij als communicatieadviseur, als politiek assistent van minister Zalm en als wethouder in Rotterdam. Hij houdt zich bezig met het energiebeleid, klimaat en het stikstofdossier. Voorheen was Harbers staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Erwin Dekker is econoom en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef de biografie van Jan Tinbergen (1903-1994).

Jasper Lukkezen is hoofdredacteur van economenvakblad ESB en universitair docent macroeconomie aan de Universiteit Utrecht.

Programma gemist? Kijk het hier terug:

Sprekers

Barbara BaarsmaDirectievoorzitter van Rabobank Amsterdam, Hoogleraar toegepaste economie
Erwin DekkerHistoricus
Hans BrugDirecteur-generaal RIVM
Mark HarbersTweede Kamerlid VVD
Mariëtte HamerSER-voorzitter
Jasper LukkezenHoofdredacteur ESB

“De aanval op de rekeninstituten van het Rijk gaat onverminderd door.”