TV NL EN

Polyamorie: De slaapkamer is politiek

programmamaker
moderator
illustrator
Bregje Gevaert
Bregje Gevaert

Steeds meer twintigers en dertigers leiden een polyamoreus bestaan: een liefdesleven met meerdere partners tegelijk. Toch worden liefdesrelaties nog altijd gezien als monogaam en streeft een meerderheid van de mensen naar de romantische liefde van één exclusieve partner. Op het moment dat iemand samen is met meerdere liefdes, wordt er afgeweken van deze norm. Waar lopen mensen met polyamoreuze relaties op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak tegenaan?

Monogamie vormt de hoeksteen van de Nederlandse samenleving. Mensen in monogame relaties komen minder maatschappelijke obstakels tegen dan mensen in andere relatievormen. Volgens de Nederlandse wet mag iemand met één vaste partner geregistreerd staan, en dit heeft voordelen. Zo is het makkelijker een hypotheek te krijgen zodra je getrouwd bent en maakt het uit of een partner wel of niet geregistreerd staat bij het betalen van belasting over een erfenis. Zo zijn onze persoonlijke liefde, seks en relaties verbonden aan politieke keuzes.

Op deze avond gaan we in gesprek met mensen uit verschillende generaties over monogamie en polyamorie. We onderzoeken welke rol leeftijd, gender en culturele achtergrond spelen in de beleving van meerdere liefdesrelaties. Hoe wordt omgegaan met vooroordelen en stigma’s en wat voor oplossingen worden er gevonden voor maatschappelijke uitdagingen die komen kijken bij deze alternatieve relatievorm? Maar bovenal, wat is het dat polyamorie kan brengen dat het al deze inzet waard maakt? 

Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie: Nadia Nan, Berend Tol, Renske Natté, Noortje Smeltink en Nina Huis.

Over de sprekers:

Hedy d’Ancona (1937) is feminist, socioloog en voormalig politica voor de PvdA. Dit jaar werd de documentaire Het persoonlijke is politiek gemaakt over het leven en activisme van d’Ancona. Daarnaast is recent haar boek Kouwe Kermis uitgekomen.

Sioe Jeng Tsao (1991), ook wel bekend als Seeyousioe, is illustrator en activist. Sioe Jeng is bekend door haar kleurrijke kunstwerken en kenmerkende stijl. Daarnaast spreekt ze zich via haar online platform uit over racisme, queer zijn en polyamorie door het delen van, soms schurende, persoonlijke verhalen. 

Kirsten van Teijn (1989) is performer en tourt op dit moment door het land met haar voorstelling (S)EXPERIMENT, waarin ze vertelt over haar leven met haar vriend én haar vriendin. Want waarom zou je moeten kiezen voor één liefde of één sekse in een tijd waarin we uit onze hokjes barsten? In 2022 won ze met dit programma over moderne liefde en seksuele taboes de VSCD Cabaretprijs ‘Neerlands Hoop’.

Rahil Roodsaz (1982) is cultureel antropoloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de diversificatie en paradoxale aspecten van romantische relaties in de laatmoderne samenleving.  

Joost Horsten (1960) is bestuurslid van stichting Pluk de Liefde, een kennisnetwerk voor polyamorie en ethische non-monogamie. Hij schrijft over praktische, ethische en emotionele uitdagingen rond polyamorie en organiseert gespreksavonden en netwerkactiviteiten.

Sprekers

Hedy d’AnconaSocioloog en voormalig politica
Sioe Jeng TsaoIllustrator en activist
Kirsten van TeijnPerformer (Foto: Rik van de Wiel)
Rahil RoodsazCultureel antropoloog UvA
Joost HorstenBestuurslid Pluk de Liefde

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.