52 jaar lang maakte zelfbenoemd conservatief Jérôme L. Heldring met zijn tweewekelijkse column in de Rotterdamse Courant en later het NRC Handelsblad ministers zenuwachtig. Met zijn scherpzinnige stijl won hij menig lezer voor zich en verwierf hij publieke invloed in belangrijke kringen. Zo was hij onderdeel van de Tafelronde, een genootschap waar oud-premiers, bankiers en ondernemers elke vijf weken met in kasteel De Wittenburg bij elkaar kwamen voor een informeel diner. Heldring was een van de bekendste en invloedrijkste conservatieve denkers van Nederland, en drukte met zijn werk zijn stempel op het conservatisme van de 20e eeuw.
Heldring was een van de eersten in Nederland die zichzelf een conservatief noemde. Hij stelde: ‘In Nederland bestaan helemaal geen conservatieven. Mensen die het zijn, noemen zich anders en mensen die zich zo noemen, zijn het niet’. Waarom is het conservatisme altijd een ongrijpbare ideologie gebleven, wanneer ben je een conservatief en welke invloed heeft de visie van Heldring op het conservatisme vandaag de dag? Prof. dr. Remieg Aerts geeft deze editie van Publieke Intellectuelen een lezing over Heldring en het Nederlandse conservatisme, dat nooit een politieke partij heeft gevormd, maar toch te herkennen is in een duidelijk intellectueel milieu. Daarna opent het gesprek tussen hem en andere sprekers.
Over Publieke intellectuelen
In Publieke intellectuelen serie vragen we denkers van nu om een nieuw essay te schrijven over het werk van een intellectueel uit de twintigste eeuw. Welke rol had Ethel Portnoy als publieke intellectueel, en wat kunnen wij nog steeds van haar leren? Schrijver Marja Pruis werpt deze avond een nieuw licht op haar werk.
Over conservatisme
Conservatisme is een politieke en sociale ideologie die traditie, orde en gezag benadrukt. Het wordt vaak geassocieerd met het behoud van bestaande instellingen en verzet tegen verandering of vernieuwing. Jerome Heldring, een bekend vertolker van conservatief geluid in Nederland, beschreef conservatisme als een reactie op overdreven optimisme over mens en maatschappij. Hij stelt dat het een meer pessimistische kijk op de samenleving is die rekening houdt met het menselijk tekort en meer oog heeft voor de tragiek van het leven. Het is een gedachte die afwijkt van de algehele opvatting dat conservatisme anti-progressief is.
Sprekers
Meer in De Balie
Maxim Februari: menselijk recht in tijden van datasturing en natuurgeweld
Tijdens deze avond bespreken we hoe die verandering zich voltrekt en op welke manier de rechtsstaat bewaakt kan en moet worden.
Plein Publiek: David de Jong
Hoe belangrijk waren de bedrijven (beschreven in Nazimiljardairs) voor de financiering van nazi-Duitsland? In hoeverre werkt dat door in het huidige Duitse bedrijfsleven?
Plein Publiek: Stefano Keizers
Merlijn Geurts praat met Stefano Keizers over zijn werk en de grenzen van kunst. Wie bepaalt of kunst goed is? Hoe wordt er nu naar hem gekeken als kunstenaar door publiek en collega?