TV NL EN

Radeloze helden, een avond over mannelijkheid

Programmamaker
Hoe verandert ‘mannelijkheid’ in de wereld en in de culturele verbeelding? Genderwetenschapper Maaike Meijer onderzocht de representatie van mannelijkheid en literatuur en film en vond daar veel antihelden die aan mannelijkheid te gronde lijken gaan. Het klassieke programma dat mannen schraagde, lijkt aan zijn eind. Mannelijke kunstenaars tonen extreem mannelijk lijden en falen, maar ook nieuwe wegen. Er blijken interessante alternatieven te zijn voor het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld.

Tijdens deze avond nemen we mannelijkheid onder de loep, in de samenleving en in de cultuur, van de onderdrukte jongens van Wolkers, de tobbers van Houellebecq en Te Gussinklo, tot de aardse Jeff “The Dude” Lebowski en het oorlogshelden in Casablanca. Meijer leest ze niet als universele verhalen maar als mannenverhalen. 

Ze herschrijft de Freudiaanse speculaties over castratieangst en penisnijd. Ze onderzoekt haar eigen mannelijkheid en non-binariteit, en neemt de positie van mede-man. Radeloze helden gaat over destructie, oorlog, geweld én over verlossing. Over de oorzaken van mannelijkheidswaan en de bevrijding ervan. 

Over de sprekers

Maaike Meijer is emeritus hoogleraar Genderstudies, biograaf en publicist. Zij schreef over literatuur, populaire cultuur, feminisme en gendertheorie. In 2011 verscheen haar biografie van M. Vasalis (genomineerd voor de Gouden Boekenuil en Biografieprijs) en in 2018 die van F. Harmsen van Beek (genomineerd voor de Biografieprijs en shortlist Bookspot Literatuurprijs).

Roel van den Oever is universitair docent Engelse letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is de auteur van Mama’s Boy: Momism and Homophobia in Postwar American Culture en mederedacteur van Bodies That Still Matter: Resonances of the Work of Judith Butler. Link: www.roelvandenoever.nl.

Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen, De wandelaar en Tikkop. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Van Ik kom terug zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht en daarvoor ontving hij in december 2020 een Gouden Boek.

Sprekers

Maaike Meijer
Maaike MeijerEmeritus hoogleraar Genderstudies, biograaf en publicist (Foto: Fjodor Buis)
Roel van Oever
Roel van den OeverUniversitair docent Engelse letterkunde
Adriaan van DisSchrijver (Foto: Carel-Schutte)