TV NL EN

Taal is alles wat het geval is

Imme Dros over de kracht van taal

programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
Taal is veel meer dan een communicatiemiddel. Imme Dros kent de kracht van taal als geen ander. Door de klassieke teksten toegankelijk te maken en te kneden tot leesbare jeugdliteratuur wist ze het werk van Homerus populair te maken bij steeds nieuwe generaties. Daarnaast schreef ze nog tientallen (jeugd)boeken.

Voor Nieuw Licht schreef Dros Taal is alles wat het geval is, een reflectie op Ludwig Wittgensteins stelling ‘de wereld is alles, wat het geval is’ uit diens Tractatus. Dros schrijft dat in taal overal misverstanden op de loer liggen, “omdat de helft van de mensheid zich slecht uitdrukt en de andere helft slecht luistert.” 

Op deze avond gaat ze in gesprek over wat taal met ons doet, ons betovert en misleidt. Ook is onder meer theatermaker Bo Tarenskeen te gast, die werkt aan een nieuwe voorstelling over Wittgenstein. 

Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor die in een klassiek geworden tekst al eerder aan de orde werd gesteld, maar dan door een andere denker, in een andere tijd binnen een andere politieke en maatschappelijke context. Zo vragen zij met Simone de Beauvoir en haar De tweede sekse (1949) in het achterhoofd hoe vandaag de dag ‘de vrouw wordt gemaakt’, of hoe de opvattingen over politiek en oorlog van Carl von Clausewitz passen in een tijd van vredesmissies, terreur en cyberwars. Het resultaat hiervan is een reeks essays met een zowel origineel als betrokken oordeel over de huidige tijd, die vergezeld gaan van een reeks debatten.

Sprekers

Imme DrosSchrijver
Bo TarenskeenTheatermaker