Jongeren plegen minder vaak overvallen op straat, maar online stelen ze duizenden euro’s door afpersing, hacken en phishing. Online delicten blijven veelal buiten het zicht van instanties; professionals hobbelen nog te vaak achter de technologie aan. Hoe kunnen zij grip krijgen op online jeugdcriminaliteit?
Alhoewel er nu een algemene daling te zien is in de reguliere jeugdcriminaliteit zijn experts kritisch, want er is een shift gaande. Afpersen, pesten en bedreigen kan tegenwoordig makkelijker online en onder de radar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat online delicten niet of nauwelijks zichtbaar zijn in de (politie)registraties over jeugdcriminaliteit. Waarom is online jeugdcriminaliteit zo ongrijpbaar en wat hebben de autoriteiten nodig om het tegen te gaan?
Op het moment onderzoekt de Gemeente Amsterdam de mogelijkheden van een ‘online straatverbod’– iets wat al langer ter discussie staat. Zou dit de silver bullet voor de online criminaliteit kunnen zijn? Welke bevoegdheden hebben de autoriteiten momenteel om online in te kunnen grijpen?
De Balie Live Journalism
Deze avond is onderdeel van het onderzoek van De Balie Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie. Voor vijf maanden duikt de onderzoeksredactie samen met AT5 in de wereld van jeugdcriminaliteit.
Na zeven onderzoeken en twee tegel nominaties wordt de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism landelijk uitgerold. Vanaf 2022 werken we ieder half jaar samen met twee partners. Komende periode werken we met Omroep West in Den Haag en Spot on Stories in Brabant. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere mantelzorg, seksuele intimidatie en ongedocumenteerde Amsterdammers.
Sprekers
Meer Live Journalism
De cijfers liegen er niet om: de afgelopen jaren is criminaliteit onder jongeren ‘verjongd en verhard’. Hoe kan dat? En wat kunnen we daaraan doen?
Apetrots: De Balie Live Journalism is genomineerd voor De Tegel! Onze projectredactie is genomineerd in de categorie ‘Pionier’ met hun onderzoek naar achterstallig onderhoud in huurhuizen in Amsterdam. Geweldig trots op onze onderzoeksredacteuren: Tim Wagemakers (projectleider), Manon Stravens, Zara Toksöz en Mandy Fit. Een prachtige joint effort van de hele Balie ook. Inhoudelijk geïnspireerd en gesteund door de directie, de afdeling development
De onderzoeksredactie duikt samen met Amsterdammers in de verhalen van de stad. Die na uitgebreid onderzoek tot leven worden gebracht in een theatervoorstelling.