Het begint met een fiets stelen, daarna dingen in de fik steken. ‘Voor de kik’ inbreken, respect verdienen van andere jongens in de buurt. Maar ook op school kan het er hard aan toegaan: drugs in een etui, messen in je zak.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele ervaringen van jongeren die in het criminele circuit in de stad verzeild raken. En de cijfers liegen er niet om, de afgelopen jaren is criminaliteit onder jongeren ‘verjongd en verhard’. Volgens het OM is door de coronapandemie jeugdcriminaliteit in Amsterdam zelfs verdriedubbeld. Hoe kunnen de cijfers zo schrikwekkend hoog zijn? En wat kunnen we daaraan doen? Deze avond gaat Live Journalism met jongeren, ouders, experts en andere betrokkenen in gesprek.
Zet jij je in voor kwetsbare jongeren? Ben je zelf een jongere die wat kwijt wil over criminaliteit? Of ben je op een andere (professionele) manier betrokken bij jeugdcriminaliteit in de stad? Dan nodigen we jou op deze avond uit om ons te vertellen wat er misgaat in het terugdringen van de jeugdcriminaliteit. Naast een podiumprogramma, gaan we in groepjes met de zaal in gesprek. Ons onderzoek begint namelijk bij jou.
Je kunt voor deze bijeenkomst een gratis ticket reserveren.
De Balie Live Journalism
Deze avond is onderdeel van het onderzoek van De Balie Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie. De komende vijf maanden duiken we samen met AT5 in de wereld van jeugdcriminaliteit. Na zeven onderzoeken en twee tegel nominaties wordt de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism landelijk uitgerold. Vanaf 2022 werken we ieder half jaar samen met twee partners. Komende periode werken we met Omroep West in Den Haag en Spot on Stories in Brabant. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere mantelzorg, seksuele intimidatie en ongedocumenteerde Amsterdammers.
Sprekers
Meer in de Balie
Burgercommissie #Boerenverstand gaat in gesprek met Minister Primair en Voortgezet onderwijs, Dennis Wiersma.
Moeten de ecologische gevolgen van vlees worden doorberekend in de consumentenprijs? Is onze overheid in staat tot éénduidig beleid met true pricing als uitgangspunt?