TV NL EN
artikel door
Vierkant logo van De Balie
De Balie
Deze zomer nemen cabaretiers De Balie over! Ze proberen nieuw werk uit, experimenteren, duiden de wereld om ons heen of spelen toch nog die show die eerder is gecanceld. Kom binnen en laat je verrassen en inspireren door o.a. Sanne Wallis de VriesKasper van der LaanJohan GoossensHans Sibbel en Tim Fransen.
Sanne Wallis de Vries met Heel

Omdat Sanne haar voorstelling Kom nu niet kan spelen, gaat ze de theaters langs met een heel nieuw uur: de interim-voorstelling Heel. Sanne speelt ‘m voor 100 mensen, of voor hoeveel mensen erin kunnen/mogen met anderhalve meter afstand. 

Heel was er normaal nooit geweest. Ook heel bijzonder dus. En wat is nog normaal?

Heel, mijn interactieve interim cabaretvoorstelling met o.a. stand-up comedy, zang en dans; en het publiek is hoofdgast!” aldus Sanne.

© Foto door Corné van der Stelt
Tim Fransen met De mens en ik

De mens is een hoogst eigenaardige diersoort. Een zoogdier, weliswaar. En een primaat. Maar wel een zoogdier dat zout en peper over zijn eten strooit. Een primaat die zijn tanden poetst en parkeergeld betaalt. Homo sapiens hebben we onszelf genoemd, oftewel: de wijze mens. Tim Fransen vraagt zich af of we misschien niet een al te hoge dunk hebben van onszelf. En of we ons wel altijd zo wijs gedragen als onze zelfgekozen naam suggereert.

Op komische wijze maakt hij ons deelgenoot van zijn worsteling met de mensheid, en zijn eigen gedwongen lidmaatschap daarvan.

Speeltijden & tickets

© Foto door Anne van Zantwijk
Hans Sibbel

Wat gaat het worden? In ieder geval gaat het over de economie. Over vergezichten. Punten aan horizonnen. Zoals Mieke Telkamp zich al afvroeg, waarheen leidt de weg die wij moeten gaan.

Nou, we moeten helemaal niks en waarheen bepalen we ook lekker zelf.

Dus daar gaan we het eens over hebben. Persoonlijke observaties over het Corona tijdperk en ideeen over hoe nu verder. Qua economie, qua geluk en qua humor.

Met 55 man. Zeg maar een klasje.

Is Hans de gedroomde economie leraar die je altijd al hebt willen hebben?

Johan Goossens met In Het Beste Geval

Het leven loopt vaak net iets anders dan je wilt. Anders dan het plaatje in je hoofd. De taart komt anders uit de oven, voor de stralende zon komt een wolkje en net als je een nieuwe show wil maken, komt er een pandemie. Heb jij weer…

Maar Johan houdt de moed erin, soms tegen beter weten in. Als hij niet kan optreden, gaat hij wel schrijven, vrijwilligerswerk doen, zijn zolder opruimen of gewoon om twee uur ’s middags aan de drank.

‘In het beste geval heb je straks een opgeruimde zolder,’ is zijn motto. En: ‘En in het beste geval staan je boeken straks op kleur.’

Een paar quarantainekilo’s verder, is hij blij dat hij we weer mogen. Een intieme avond, met precies zoveel mensen als mag van de premier. Johan moddert moedig voorwaarts. De insteek positief, de uitkomst ongewis. Maar wel weer in het theater, samen met u.

Speeltijden & tickets

© Foto door Aisha Zeijpveld
Kasper van der Laan met De Weg naar SuccesGeluk

Cabaretier Kasper van der Laan neemt op hilarische wijze de uit de voegen gegroeide zelfhulpbranche onder de loep.

Zelfhulpgoeroes hebben gefaald. De zelfhulpboeken werken niet, charismatische sprekers inspireren niet, gelukscoaches werken niet, het internet barst uit zijn voegen met blogs door ervaringsdeskundigen, mensen rennen van cursus naar workshop naar lezing en zijn nog steeds ongelukkig en onsuccesvol. Waarom? Omdat alle zelfhulpgoeroes er naast zitten. De behoefte is groot, maar elke oplossing die deze zelfhulpcharlatans bieden laat de zelfhulpzoeker teleurgesteld achter.