Vrouwenuitbuiting
2023: Onderzoek naar vrouwen- uitbuiting in Amsterdam
89% van de minderjarige meisjes die slachtoffer zijn van uitbuiting komt niet in beeld bij politie en hulpverlening. Uitbuiting begint vaak online met afpersing of exposing, maar het gebeurt ook in hotels, bars en thuis. Door social media gaat het de laatste jaren steeds sneller, zeggen experts. Een slachtoffer kan binnen 24 uur al tot seks worden gedwongen. Live Journalism onderzoekt de komende maanden de onderbelichte kant van vrouwenuitbuiting. Zijn er genoeg opvangplekken in de stad? Waar kunnen vrouwen die slachtoffer zijn van uitbuiting terecht?
Publicaties
Over één ding zijn alle hulpverleners het eens: als meisjes eenmaal in de greep zijn geraakt van iemand die ze seksueel uitbuit, is het extreem moeilijk om ze eruit te krijgen. Dus is het zaak om te voorkomen dat ze daarin belanden. Ook dat is lastig, vooral omdat slachtoffers vaak online in de val worden
Jaarlijks worden in Amsterdam honderden meisjes het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Ze worden gedwongen tot seks tegen betaling. Hoeveel het er precies zijn is onbekend, het overgrote deel van de slachtoffers blijft onder de radar. Wat wel duidelijk is: de daders slaan steeds sneller toe. Bij Meisa, een crisisopvang voor minderjarige slachtoffers in Amsterdam, komen
Eindvoorstelling: journalistiek theater op drie locaties
Deze theatervoorstelling is gebaseerd op gesprekken met vrouwen die uitbuiting meemaakten en de mensen en instanties om hen heen.
Deze theatervoorstelling is gebaseerd op gesprekken met vrouwen die uitbuiting meemaakten en de mensen en instanties om hen heen.
Programma’s
Uit onderzoek blijkt dat 89% van minderjarige meisjes die slachtoffer zijn van uitbuiting niet in beeld komt bij politie en hulpverlening. Live Journalism onderzoekt vrouwenuitbuiting.
Steeds meer slachtoffers – voornamelijk vrouwen en meisjes – raken volgens dit meldpunt juist uit beeld. Wat maakt dat deze groep zo hardnekkig onder de radar blijft? Live Journalism.
Contact
Heb jij tips over vrouwenuitbuiting in de stad, of wil je een misstand tippen? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31613811444.
Je kunt ook mailen naar livejournalism@debalie.nl. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. We nemen je gegevens in vertrouwen in behandeling en delen het niet met derden.
Partners
Na zeven onderzoeken en twee tegel nominaties wordt de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism landelijk uitgerold. Vanaf 2022 werken we ieder half jaar samen met twee partners.