TV NL EN

De patiënt van de toekomst: jonge mantelzorgers

De psychologische gevolgen van mantelzorgen

ISM
AT5

Zorgen voor een familielid is voor veel jongeren vanzelfsprekend. Dat neemt niet weg dat het ook zwaar is. Meer dan de helft van de jonge mantelzorgers belandt op latere leeftijd met een hulpvraag in de GGZ. Daarbij spelen schuldgevoel, eenzaamheid, depressie en schaamte vaak een rol. Hoe voorkomen we dat jongeren die zorg dragen voor iemand in hun omgeving de patiënten van de toekomst worden?

Volgens belangenorganisaties is één op de drie Amsterdammers mantelzorger. Toch zijn er weinig cijfers bekend over jonge mantelzorgers. Zij herkennen zich vaak niet in de term mantelzorg omdat ze het als vanzelfsprekend ervaren dat zij voor hun familielid zorgen. Wel zijn er in de stad talrijke projecten om mantelzorgers te ondersteunen. Maar als de kennis over hen beperkt is, hoe weten we dan dat deze projecten aansluiten op hun behoeften? En wie moet signaleren dat jongeren hulp nodig hebben?

Tijdens dit programma spreekt De Balie Live Journalism met zowel experts als met de jongeren zelf. Wat voor impact heeft het zorgdragen op de jongeren zelf?

De Balie Live Journalism x mantelzorg 
Deze avond is onderdeel van het onderzoek naar mantelzorgers van De Balie Live Journalism, de journalistieke redactie van De Balie. Samen met AT5 verdiepen we ons elke paar maanden in een onderbelicht thema in de stad. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere jeugdzorg, online seksuele intimidatie en ongedocumenteerden.

Sprekers

Josien GrootGZ-psycholoog kind en jeugd bij OLVG
Sam SpieringPsycholoog en trainer
Inge RomeijnJonge mantelzorger
Michael BuynstersCoördinator van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg
Simone van BreugelOndersteuningscoördinator bij IJburg College
Vera DuivenvoordenEx-jonge mantelzorger en fotograaf
Daphne TabakHuisarts en voorzitter Huisartsenkring Amsterdam/Almere
Houd de website in de gaten voor de line-up.