TV NL EN

Internationale vrouwendag: de maakbaarheid van vruchtbaarheid

Programmamaker en moderator
Beeld
Wit
Marit Breuker
Nederlandse vrouwen krijgen steeds later kinderen. Door ontwikkelingen in de medische wetenschap is er gelukkig ook steeds meer mogelijk: van eitjes invriezen, ivf-trajecten tot embryo-donatie. De soms eindeloos lijkende mogelijkheden veranderen onze omgang met het krijgen van kinderen. Hoe gaan we als vrouw om met de biologische grenzen aan onze vruchtbaarheid?

Investeringen die gedaan moeten worden om carrière te maken, vallen samen met de vruchtbare periode. Toch schijnt het een fabeltje te zijn dat laat ouderschap ermee te maken heeft dat vrouwen “eerst carrière willen maken”. Toch vragen we ons af: Hoe moeten we de maatschappij meer aanpassen aan het vrouwenlichaam in plaats van andersom? En zijn de mogelijkheden voor iedereen beschikbaar? Een avond over de maakbaarheid van vruchtbaarheid en vrouwenemancipatie.

Sprekers

Larissa Pans is journalist en historicus en schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften. Zij schreef Onbeperkt vruchtbaar (2018, de Bezige Bij) over veertigplus-moeders en de vruchtbaarheidsindustrie en Oorlogsgesprekken (Boom, 2020). Zij is bezig met de biografie van Mary Zeldenrust-Noordanus (1928-1984), een ‘vergeten’ icoon van de seksuele revolutie. 

Lian Heinhuis is fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Amsterdam. Daarnaast is zij directeur Klimaat & Biodiversiteit bij de Turing Foundation. Als jonge moeder met twee drukke banen maakt zij zich regelmatig kwaad over het systeem dat niet is ingericht op de vruchtbaarheid van vrouwen. Zo moest zij als raadslid formeel ontslag nemen toen zij een kind kreeg en zijn werktijden in de politiek lastig te combineren met de zorg voor een jong kind.

Veerle Corstens is interviewer en podcastmaker. Als journalist schreef ze al eens een artikel over waarom pech zo lastig te accepteren valt in onze maakbare samenleving. Dat komt haar in haar privéleven nu van pas. Ze kreeg via IVF een dochter en zit nu samen met haar vriend weer in het traject voor een hopelijk tweede kind. Maar dat gaat nog niet van een leien dakje en ze nadert de 43, de leeftijd tot wanneer je in Nederland IVF mag doen. Ze is bezig met een podcast met de titel: ‘Maar je hebt er toch al eentje?’

Petra Brinksma had een langgekoesterde kinderwens van 13 jaar. Na vele intensieve vruchtbaarheidstrajecten te hebben ondergaan in Nederland en België weten haar vriend en zij sinds februari 2021 dat ze definitief kinderloos blijven. Haar missie is om de taboes rondom (on)gewenste kinderloosheid bespreekbaar te maken. Ook geeft ze coaching in zelfliefde, innerlijke rust én geluk aan lotgenoten die een onvervulde (secundaire) kinderwens hebben.

Esther Huisman zit al meer dan zes jaar in fertiliteitstrajecten en weet als queer vrouw hoe het systeem voor mensen die niet voldoen aan het “standaardgezin” anders kan werken. Zo gelden er andere regels nu ze alleen probeert haar kinderwens in vervulling te brengen, dan toen ze dat probeerde met een homostel dat ze had leren kennen via de stichting Meer dan Gewenst.

Sprekers

Larissa PansJournalist en historicus (Beeld: Merlijn Doormernik)
Lian HeinhuisFractievoorzitter PvdA Amsterdam
Esther HuismanSingle queer mom-to-be
Veerle CorstensInterviewer en podcastmaker
Petra BrinksmaDefinitief kinderloos en Inspiratie coach
Bart FauserEmeritus hoogleraar voortplantingsgeneeskunde

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.