TV NL EN

Het beste van 2020

Dé eindejaarslijst van De Balie

We werden gedwongen gescheiden van het publiek maar wisten in 2020 desondanks uitzonderlijk veel programma’s te maken om het publieke gesprek gaande te houden. En we zijn er nog niet, want we sluiten het jaar passend af met de Corona Hoorzittingen, waarin we de ingrijpende maatregelen onder de loep nemen. Ook geven we tot 3 januari in een expo iedereen een podium die hard wordt geraakt door de coronamaatregelen. 

Wil je nu al rustig terugblikken? We hebben het beste voor je verzameld, veel kijk- lees- en luisterplezier!  Zonder de tomeloze inzet van het hele De Balie-team, al onze samenwerkingspartners, fondsen die in ons geloven, sprekers, en alle warme vrienden en donateurs was het niet gelukt: heel hartelijk dank! We hopen jullie allemaal nu echt gauw weer terug te zien.

De Balie Highlights van 2020

Vrijheidslezing

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Meerdere keren per jaar worden we hier tijdens de Vrijheidslezingen in De Balie aan herinnerd. Wij nodigden dit jaar opnieuw markante vrijheidstrijders uit. Elke lezing stelt ons in staat te leren van hun verhalen over het belang van vrijheid en je verzetten tegen dwang.

Dit jaar hoorden we o.a. de Koerdische Rojava Film Commune, FEMEN leider Inna Shevchenko en verschillende kunstenaars uit Belarus.

Wereldberoemde gasten in De Balie

Ook dit jaar vroegen wij internationale gasten om hun licht te schijnen op de belangrijke en grote zaken op het wereldtoneel.

Zo blikte journalist David Frum vooruit op de Amerikaanse verkiezingen, sprak politicoloog Francis Fukuyama over de geopolitieke gevolgen van de pandemie, besprak Noreena Hertz de eenzaamheidscrisis, ging Thomas Piketty met Lodewijk Asscher in gesprek over de groeiende ongelijkheid wereldwijd, en legde econoom Mariana Mazzucato uit hoe de pandemie ook kansen biedt voor een nieuw economisch systeem.

Klaar voor de verkiezingen volgend jaar?

In onze nieuwe politieke reeks Oh Oh Den Haag blikten wij al regelmatig vooruit naar de Tweede Kamer verkiezingen en dat blijven we doen in het nieuwe jaar. Kijk alle afleveringen hier terug.

Wat verbindt Europeanen?

Het werd de organisatie niet makkelijk gemaakt, maar uiteindelijk mocht het in september toch doorgaan: de derde editie van het festival Forum on European Culture.

Vier dagen lang kwamen kunstenaars, denkers en doeners van over de hele wereld (digitaal) naar Amsterdam om een betere toekomst voor Europa te verbeelden. Met o.a. Johny Pitts, Simon Kuper, Taslima Nasreen, Kishore Mahbubani, Francesca Melandri, Noreena Hertz, Joris Bijdendijk, Charl Landvreugd, Orlando Figes, Flavia Kleiner en Douglas Murray.

Beeldbepalers met Charl Landvreugd liet zien hoe veelzijdig De Balie kan zijn. Samen met beeldend kunstenaar Charl Landvreugd organiseerden we een avond met zowel een video-installatie, een performance, een gesprek en interactie met het publiek.

– Programmamaker Rokhaya Seck
Nationaal Gesprek over Vrijheid

Bij het Nationaal Gesprek over Vrijheid gebeurt er iets bijzonders. Nederlandse topbestuurders en MBO-studenten leren elkaar beter kennen; twee groepen die elkaar te weinig tegenkomen. Ze gaan het gesprek aan over de waarde van vrijheid. Dat leidt tot persoonlijke verhalen, kritische commentaren en pittige discussies.

Met onder andere Wopke Hoekstra, Andre Kuipers, Femke Halsema, Jeroen Dijsselbloem, Frans Timmermans, Ank Bijleveld, Klaas Dijkhoff en Rob Jetten

De leukste talkshow die niet op TV is

Een van de populairste series in De Balie: Operatie Interview. Een spraakmakende gast wordt door drie, tot op het allerlaatste moment onbekende, interviewers aan de tand gevoeld.

Wie verheft het interviewen tot kunst en wie weet het meest los te maken bij de hoofdgast van de avond? In het jaar 2020 waren het de volgende, dappere – en enigszins – gespannen, personen die plaatsnamen voor Operatie Interview: Lilian Marijnissen, Romana Vrede, Hugo de Jonge, Beau van Evens Dorens en Youp van ’t Hek.

12 uur non-stop praten over het Wereldwijde Web

Met meer dan dertig (inter)nationale gasten dook De Balie op zondag 13 september in de krochten van het world wide web. Wat heeft het internet ons opgeleverd en welke prijs moeten we ervoor betalen? De Interviewmarathon leverde openhartige, ingewikkelde dan weer luchtige, gesprekken op.

De rode draad tijdens de interviews: angst en hoop, de twee gezichten van het web. Wil je een stuk terugkijken? Begin dan bij het begin. Aan de openingstafel spraken we met twee pioniers Erik Huizer en Marleen Stikker. Hoe kijken zij naar de geboorte van het internet? Was er toen al hoop en angst over wat het web teweeg zou brengen?

– Programmamaker Luuk Ex
Muzikale voorlopers

Muziek is zoveel meer dan een paar noten op papier. In de reeks TOONZETTERS geven wij het podium aan grote Nederlandse muzikale talenten om te praten over hun creatieve proces. De laatste Toonzetter van dit jaar is niemand minder dan wereldster Sevdaliza (13 december).

Met grote Nederlandse schrijvers aan tafel

Tijdens onze nieuwe reeks Het Grote Schrijversinterview spreken wij met grote Nederlandse schrijvers. De schrijvers die door jaren heen een imposant oeuvre hebben opgebouwd. Wat drijft hun schrijfproces?

Literatuur beschrijft de mooie en lelijke kanten van het bestaan en laat zien hoe andere mensen leven en met de moeilijke kanten omgaan. Daarover doorpraten met elkaar leert je iets over jezelf en anderen en de wereld waarin je leeft.

Programmamaker Ianthe Mosselman

Weet wat je eet

De kloof tussen natuur en culinair consument lijkt steeds groter te worden. Daarom zoomen wij in onze nieuwe voedselreeks Food for Thought in op waar het voedsel op je bord vandaan komt. Samen met onze chef-kok Marc Raven en programmamaker Merlijn Geurts krijg je het beste eten voorgeschoteld tijdens een culinair programma. Met steeds een ander product in de hoofdrol.

20 t/m 25 juni 2020

Iconisch tweeluik van Arthur Jafa voor het eerst te zien

Twee kunstinstallaties van visueel kunstenaar en artiest Arthur Jafa konden voor het eerst samen gezien worden bij ons. Beide installaties bevragen de representatie van het wit- en zwart zijn in onze samenleving. De Volkskrant noemde het een buitenkansje: “In Jafa’s film worden dergelijke pijnlijke fragmenten afgewisseld met momenten van opbeurende schoonheid.

Heb je het gemist? Bekijk fragmenten van de indrukwekkende video-installaties via YouTube: Love is the Message, the Message is Death & The White Album

Mis nooit meer een expo, programma of speciale filmvertoning
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief van De Balie!

Terugkijktips van de redactie

Onze programma’s worden gemaakt door een onafhankelijke redactie van tien vaste programmamakers. Hieronder tippen vier makers hun favoriete programma van het afgelopen jaar uit.

programmamaker
The Uyghur Human Rights Crisis

“Met in het bijzonder minuut 23: Alerk Ablikim leest een brief voor aan zijn vader die vastzit of zat in een kamp in China.”

programmamaker
Mariana Mazzucato: A new story about capitalism

“Een waanzinnig goed voorbeeld van onze inventiviteit in tijden van corona, en hoe iemand ondanks Zoom van het scherm af kan spatten.”

Programmammker
The Vaccine – Wie krijgen de eerste vaccinaties?

“Omdat het een heel goed tijdsdocument is geworden en de discussie tussen negen gewone mensen liet zien hoe emotioneel geladen het vaccinatiedebat is.”

programmamaker
Diversiteit bij de Politie: een publiek gesprek

De politie ging in gesprek over diversiteit en inclusie binnen het korps. Hoe wordt de politie een politie voor iedereen? Er werd openhartig gesproken door de politieagenten en het publiek. Ze kwamen zelf met het idee om het ongemakkelijke onderwerp publiek bespreekbaar te maken in samenwerking met De Balie. Ik denk dat het van een groot maatschappelijk belang is als een apparaat als de politie publiekelijk zelf-reflectief is.”

Zelfs met gesloten deuren, ging De Balie door

Een pandemie biedt ook kansen – daarom besloten wij online het publieke gesprek voort te zetten. Onze programmamakers vroegen wetenschappers, artiesten, filosofen en politici het hemd van het lijf: hoe komen we uit de deze pandemie en biedt het ook mogelijkheden voor nieuwe richtingen? Kijk een selectie van de beste gesprekken terug.

De best beluisterde afleveringen van De Balie Podcast

De Balie Podcast is overal te beluisteren, of je nou onderweg bent of thuis zit, elke twee weken vind je een nieuwe aflevering in de podcast app. Hieronder vind je de best beluisterde gesprekken van 2020:

  • Tofik Dibi over twitteractivisme, “black owned businesses” en hoe hij per ongeluk de toekomst voorspelde in Het Monster van Wokeness.
  • Bio-ethicus Joyce Nabuurs over welke gevolgen de kunstmatige baarmoeder heeft op vrouwenrechten, het abortusdebat en vaderschap.
Onze onderzoeksredactie Live Journalism

De vele resultaten van onze onderzoeksredactie De Balie Live Journalism

Bij De Balie geloven we: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium. Met dat doel voor ogen doen de redactieleden van De Balie Live Journalism onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is. Ze brainstormen samen met Amsterdammers, publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen.

In 2020 onderzocht de redactie in samenwerking met AT5 de kansenongelijkheid op basisscholen in Amsterdam met debatten, reportages en artikelen. Daarnaast onderzochten ze de situatie van Amsterdammers zonder papieren én de misstanden bij hun werk in legale sectoren. Vier maanden onderzoek worden op 15 december afgesloten met een theatervoorstelling: Zwoegen in de schaduw. Een voorstelling over de duizenden, wellicht tienduizenden schoonmakers, kappers, oppassers, afwassers en klussers die werken zonder papieren, in legale sectoren.

Best indrukwekkend, hè?

Wij werken hard om jou het hele jaar door de beste programma’s te brengen. Waardeer je wat De Balie maakt? Doe een bijdrage. Je kunt bijvoorbeeld een financiële bijdrage doen, of je kunt lid worden van een vriendenkring van De Balie. Bekijk hieronder alle lidmaatschappen.

Kom erbij!
Onze lidmaatschappen zijn er voor iedereen. Vul het contactformulier hiernaast in of word gelijk Vriend van De Balie. Met jouw lidmaatschap steun je de onafhankelijke programmering van De Balie.
Kies een lidmaatschap
Ik doneer maandelijks

De Mix is een divers netwerk van De Balie-ambassadeurs tussen de 25 en 45 jaar. Ben je geïnteresseerd in een lidmaatschap? Laat hieronder je contactgegevens achter, dan nemen wij gauw contact met je op.

De kring Het Vrije Woord waarborgt de onafhankelijkheid van De Balie en verbreed onze programmering. Bent u geïnteresseerd in een lidmaatschap? Vul hieronder uw contactgegevens in, dan nemen wij vrijblijvend contact met u op over de mogelijkheden.

Uw gegevens