Rosalie Dielesen
Rosalie Dielesen maakte:
Exploring the dynamics of tech, power and surveillance.
We gaan in gesprek over hoe de democratie overleeft in de digitale wereld.
Over rouwverwerking en de connectie met haar online publiek
Programmamaker Rosalie Dielesen gaat met Liesbeth Rasker in gesprek over rouwverwerking en de connectie met haar online publiek.
Een zelfdiagnose is online snel gesteld, maar wat leren sociale media ons werkelijk over ADHD?
Luister naar een greep uit onze programma’s, waar je maar wilt.
Morgen beginnen we weer opnieuw
Luister naar een greep uit onze programma’s, waar je maar wilt. Met deze keer: Morgen beginnen we weer opnieuw.
Programmamakers interviewen makers die hen inspireren
Programmamaker Rosalie Dielesen gaat in gesprek met schrijver Stijn de Vries, die overigens ook journalist, fotograaf en presentator is, over zijn debuutroman Als de zon valt.
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: Techdenkers: Huib Modderkolk en Roxane van Iperen.
Exploring the Possibility of Artificial Consciousness
We speak with Anil Seth (University of Sussex) about the possibilities of AI consciousness. Will ChatGPT ever become a thinking being? In what would be the ethical implications of that?
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: Techdenkers: Doortje Smithuijsen over influencers.
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: Queer & Pride week: Sexual Healing.
Programmamaker Rosalie Dielesen gaat in gesprek met fenomeen Joost van Bellen. Hij is dj, feestorganisator, muzikaal regisseur voor onder andere modeshows én auteur.
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: Een avond vol horror met Martin Koolhoven.
Programmamaker Rosalie Dielesen gaat in gesprek met acteur, interviewer, presentator en theatermaker Huub Stapel.
Techdenkers
Tijdens deze Techdenkers duiken we met journalist Doortje Smithuijsen in de wereld van vloggers en influencers.
De nalatenschap van de aidsepidemie
Aan het begin van de Queer & Pride week organiseert De Balie een avondvullend programma over het nalatenschap van de aidsepidemie. Wat voor invloed heeft deze nalatenschap op het seksleven van de huidige generatie queermannen?
Joods, homo en uiteindelijk vermoord om zijn anti-zionisme. 100 jaar na zijn dood gaan we met Emile Fallaux en Maurits de Bruin in gesprek over De Haan zijn nalatenschap.
Regisseur Joosje Duk vertelt in dit diepte-interview over de serie MÁXIMA en de film Happy Ending.
Techdenkers: over technologie en democratie
De Europese Verkiezingen in juni zijn een cruciaal moment waarop de toekomst van Europa wordt gevormd, en de opkomst van technologie werpt nieuwe uitdagingen op voor de democratie. Helpt technologie onze democratie? Of bijten die twee elkaar?
Salman Rushdie spreekt met De Balie. Voor het eerst na de moordpoging op hem op 12 augustus 2022 in de VS, spreekt de wereldberoemde schrijver Salman Rushdie in Nederland over zijn werk en over de aanslag.
In samenwerking met FNV
Tijdens dit programma duiken we in een recent onderzoek van FNV-jong over de uitbuiting van stagiairs. Tot nu toe is er namelijk nog weinig tot geen onderzoek gedaan naar de ervaring van stagiairs.
Techdenkers
5G, de vijfde generatie draadloze technologie, staat aan de vooravond van een revolutionaire verschuiving in de manier waarop we communiceren, werken en leven. Maar is dit wel iets wat we moeten willen?
Techdenkers bij Adyen
De mogelijkheden lijken eindeloos, toch weten wij weinig over deze methode. Want wat is Biohacking eigenlijk?
Techdenkers – over de gevolgen van AI-technologie op het klimaat
AI wordt ingezet om ons begrip van klimaatverandering te verbeteren en op een duurzame transitie aan te sturen, maar daarbij worden de klimaateffecten van het gebruik vergeten. Kunnen AI-modellen groener worden? En kan AI ons helpen om te vergroenen?
Hoe ga je als school om met seksuele voorlichting?
Hoe ga je als school om met seksuele voorlichting? Hoe kun je een gesprek hierover voeren zonder in een polariserend gesprek terecht te komen?
Plein Publiek - een serie diepte-interviews
Hoe combineert acteur Huub Stapel persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke observaties in het creëren van zijn werk?
How is history remembered and passed on to future generations?
This evening, Hans van Houwelingen and Iswanto Hartono present the first of seven films (Java) as part of the project History, Memory, Commemoration, followed by a conversation on how we commemorate.
Plein Publiek - een serie diepte-interviews
Wat is je rol als regisseur in het maatschappelijk debat? In gesprek met Joosje Duk, regisseur van MÁXIMA.
Techdenkers: wat voor invloed heeft technologie op mode?
Gaan we dankzij technologie juist meer naar een duurzame toekomst of wordt fast fashion alleen maar faster?
Techdenkers bij Adyen
Wat is vandaag de dag nog de verdienste van Sciencefiction, wanneer we in een tijd leven waarin de meest spraakmakende technologische ontwikkelingen al zijn doorgevoerd.
N.a.v. het boek 'Een echte ouder' van Eke Krijnen
Wat verwachten wij van fictie over queer personages en in het bijzonder queer ouders?
Techdenkers met Maarten Reijnders
De Balie en Hack-Tic (later XS4ALL) startte in 1994 het initiatief de Digitale Stad. Voor het eerst was het internet in Amsterdam bereikbaar voor het grote publiek.
Met Vincent Harmsen, Roel Vermeulen, Hilde Coolman en Dick Veerman
Onderzoekers vrezen voor tal van ziekten, waaronder Parkinson, kanker en verminderde vruchtbaarheid. Wie is er verantwoordelijk voor het gebruik van pesticiden?
Programmamaker Rosalie Dielesen gaat in gesprek met regisseur Milou Gevers, bekend van de documentaire: Waarom bleef je niet voor mij?
Techdenkers bij Adyen
Tijdens deze Techdenkers gaan makers en experts uit de game-industrie het gesprek aan. Wat maakt een game écht goed? Welke creativiteit en vakmanschap is nodig om een virtuele wereld tot leven te brengen?
In De Balie krijgen politici de ruimte om hun visie voor Nederland te verdedigen. Geen snelle slogans of campagnepraat, maar tijd voor inhoudelijk debat.
Waarom blijft het zo stil?
Uit het onderzoek, in opdracht van VWS, blijkt onder meer dat vier op de tien dansers te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. Waarom blijft het zo stil?
Dierbare data, zoals foto’s of berichten, kunnen na je dood verloren raken of blijven voor altijd online blijven. In deze Techdenkers praten experts je bij over digitale nalatenschap.
Wat gebeurt er als we onze keuzes op het gebied van anticonceptie laten afhangen van de informatie die we krijgen van influencers en TikTok video’s?
Een nieuwe generatie acteurs groeit op met de aanwezigheid van een intimiteitscoördinator op filmsets. Hoe is het voor acteurs in Nederland om seksscènes te spelen?
Millennials hebben nog steeds hang naar advies. Waarom hebben ze nog zo'n grote behoefte aan levensadvies; wat zegt dat over deze generatie?
Ingrijpende technologische maatregelen kunnen opwarming van de aarde afremmen – wat een positieve en enigszins hoopvolle kijk op de toekomst geeft. Maar is het wel ethisch verantwoord?
De nieuwe NPO-top zegt te staan voor een open en veilige werkcultuur, maar is deze visie ook terug te zien in de praktijk?
Bijna de helft van de Nederlandse mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap heeft ooit aan zelfmoord gedacht. Dat is ruim vijf keer zo vaak dan het nationaal gemiddelde.
Programmamaker Rosalie Dielesen interviewt Astrid H. Roemer over haar nieuwe boek DealersDochter. Een soort tijdcapsule, die je bij wijze van ook van achteren naar voren kunt lezen.